Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Ja, ik ben een gebruiker

‘Het helpt je de dag door’, zongen ze bij Koffietijd. Maar wat doet koffie met je? We nemen de effecten even door. Gezellig.

Nederland behoort tot de koffietop van Europa, thuis drinken we gemiddeld 3,1 koppen per dag. Ook het aantal koffietentjes stijgt nog steeds. In vijf jaar tijd kwamen er in Amsterdam en Rotterdam respectievelijk 36 en 24 bij. Maar wat gebeurt er in je lichaam als je koffie drinkt?

Cafeïne is binnen een enkele minuten terug te vinden in je bloed. De concentratie is drie kwartier tot een uur later het hoogst en dan zijn de effecten dus het grootst. Bij sommige mensen is na twee uur de helft van de cafeïne alweer het lichaam uit, bij andere mensen kan dit wel 12 uur duren.

De effecten van cafeïne kun je in verschillende delen van je lichaam terugvinden.