Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Astronomie

Heel Nederland kijkt sterren

Met de eerste editie van de live uitgezonden thema-uitzending Heel Nederland kijkt sterren trok omroep MAX vorig jaar 1,2 miljoen kijkers. De Nederlandse versie van het BBC-programma Stargazing Live! (daar gepresenteerd door de beroemde natuurkundige Brian Cox en komiek Dara Ó Briain) keert vanavond terug, deze keer vanuit de Oude Sterrewacht in Leiden. Jeroen Latijnhouwers en wetenschapsjournalist Govert Schilling presenteren een avond over astronomie. Dat doen ze met de hulp van animaties, reportages en uitleg van deskundigen, onder wie de missieleider van de Rosetta-missie Fred Jansen, astronaut André Kuipers en Heino Falcke, die bekend werd door zijn onderzoek naar zwarte gaten. Aan bod komen verder lichtsnelheid, exoplaneten en buitenaards leven. Men schakelt de hele avond ook naar andere locaties in het land. Kijkers kunnen online vragen stellen aan de experts. Het thema van de uitzending is ‘kijken’. Zo valt er met het blote oog al heel wat te bekijken. Deze week zijn er bijvoorbeeld meer vallende sterren dan normaal te zien. Nu maar hopen dat de bewolking geen roet in het eten gooit.