Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Hoe een nabestaande de Lockerbie-zaak heropende

De speurtocht van de broer van een slachtoffer van de Lockerbie-aanslag leidt 27 jaar na dato tot een opleving in het onderzoek.

Ken Dornstein
Ken Dornstein Foto: Ken Dornstein / My Brother's Bomber

Wat doe je als de daders van de terroristische aanslag waarbij je broer omkwam nooit worden gepakt? Zelf een diepgravend onderzoek instellen, moet de Amerikaan Ken Dornstein gedacht hebben. Zijn broer David kwam in 1988 om het leven bij de Lockerbie-ramp. Ken maakte een documentaire over de ramp en zijn zoektocht naar de daders, wat tot de grootste doorbraak in het onderzoek in jaren heeft geleid.

Zoektocht naar de daders

Al decennialang is Ken Dornstein geobsedeerd door het mysterie rondom de vliegramp. Waarom werden niet alle daders van deze terroristische aanslag gepakt? In Dornsteins huis zijn twee kamers volledig ingericht als onderzoeksruimtes. In een interview met CNN deze week ging Ken Dornstein in op zijn onderzoek.

“Iedereen die dit soort verslaglegging doet weet: er zijn meer teleurstellingen dan doorbraken”, zegt Dornstein in het interview. Hij vloog meerdere malen naar Libië en Europa om meer informatie in te winnen voor zijn onderzoek. Hij wist zijn onderzoek uiteindelijk terug te brengen tot een kleine kring rondom oud-kolonel Moammar Gaddafi.

“Ik ben veel Libiërs ontzettend dankbaar. Zij vertelden mij in gesprekken wat ze wisten en brachten mij zo stapje voor stapje dichter bij de waarheid”.

De driedelige documentaire “My Brother’s Bomber” werd onlangs door de Amerikaanse publieke omroep PBS uitgezonden. Bekijk hier de trailer:

Klik hier voor de volledige driedelige documentaire.

Grote doorbraak

Dankzij het werk van Dornstein hebben Schotse en Amerikaanse onderzoekers vorige week, bijna 27 jaar na de ramp, twee nieuwe verdachten aangewezen. Het gaat om de Libiërs Abdullah al-Senussi, voormalig hoofd spionage van de Libische dictator Muammar Gaddafi, en Mohammed Abu Ejaila. Toch blijft het nog altijd wachten op een bekentenis. Dornstein tegen CNN:

“Ik denk dat de rol van een broer, filmmaker en burger op een bepaald moment stopt. Er zijn dingen die staten en overheden voor elkaar kunnen krijgen en individuen niet.”

Lockerbie-ramp

Het neergestorte vliegtuig, een dag na de ramp.

Het neergestorte vliegtuig, een dag na de ramp. Foto: Roy Letkey / AFP

Op 21 december 1988 werd het Schotse plaatsje Lockerbie opgeschrikt door een vliegtuigramp. In het ruim van vlucht 103 van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan Am was een bom verstopt in één van de koffers. Bij de terroristische aanslag kwamen 259 inzittenden om het leven. Omdat het vliegtuig bovenop een woonwijk viel kwamen er ook op de grond nog 11 mensen om.

Geen enkele verdachte heeft ooit bekend. Tot nu toe is Libiër Abdel Baset al-Megrahi de enige veroordeelde van de aanslag. De voormalig medewerker van de Libische inlichtingendiensten stierf in 2012 nadat hij in 2009 vervroegd was vrijgelaten omdat hij ernstig ziek was, tot woede van nabestaanden. Tot zijn dood ontkende hij betrokkenheid bij de aanslag.