Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Onderwijs

Het is een vorm van theater, geen twijfel over mogelijk

Een groep studenten (al dan niet met een kater) college geven: hoe doe je dat? Drie ervaringsdeskundigen over hun aanpak.

De Amerikaanse schrijver Mark Twain was waarschijnlijk geen fan van hoorcolleges. In de negentiende eeuw zou hij hebben gezegd: „De universiteit is een plek waar de notities van de professor rechtstreeks naar de notities van de studenten gaan, zonder een omweg langs het brein van de een of de ander te maken.”

Twee eeuwen later is het traditionele hoorcollege nog altijd dé manier om kennis over te brengen op de universiteit. Hoe hou je een groot – en mogelijk katerig – publiek bij de les? En met welke moderne technieken?

Drie universitaire topdocenten over het geheim van een goed college.