Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

‘Het diner’ op zijn Italiaans

Eerst even een bekentenis: ik heb Het diner van Herman Koch niet gelezen, noch de film van Menno Meyes gezien. Soms gaat dat zo. Het duurde zelfs even voordat ik doorhad dat I nostri ragazzi van Ivano de Matteo (bekend als acteur uit maffiaserie Romanzo criminale) op een boek gebaseerd was, zo enerverend liepen in het eerste uur de scènes in elkaar over.

Het verhaal over twee rivaliserende broers, die eens per week met hun niet minder kissebissende echtgenotes in een duur Romeins restaurant dineren, wordt ingezet met een hectische schietpartij door een opgefokte agent. Als beide broers daar beroepshalve mee te maken krijgen, staan de morele verhoudingen op scherp: de arts en de advocaat hebben soms fundamenteel andere belangen. Zijn er verzachtende omstandigheden? Of alleen als je er zelf mee te maken krijgt? Als hun eigen zoon en dochter betrokken raken bij een misdaad die via een bewakingsvideo uitlekt bijvoorbeeld?

Staan de stukken eenmaal op het bord dan wordt de film monotoner, realiseer je je dat je dit een Kammerspiel met vier acteurs kon zijn en wordt de uitkomst voorspelbaar.