Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Gestolen reliëf Schoonhoven alsnog geveild

Het reliëf werd in 2013 gestolen uit Museum Van Bommel van Dam in Venlo en in 2013 ten onrechte door Sotheby’s geveild.

Christie’s veilt op drie november een reliëf van de Nederlandse kunstenaar J.J. Schoonhoven dat in maart 2013 werd gestolen uit Museum Van Bommel van Dam in Venlo en dat drie maanden later bij Sotheby’s in Londen werd geveild. De koop werd na de ontdekking van de blunder ongedaan gemaakt.

De diefstal kwam indertijd aan het licht toen een van de kopers, de Nederlandse handelaar Paul van Rosmalen van galerie Borzo, ontdekte dat hij al eens een Schoonhoven met dezelfde titel had verkocht. Na bestudering van de achterzijde van het geveilde werk constateerde hij dat de titel was vervalst: van R69-32 was R69-39 gemaakt.

Dat Van Rosmalen het abstracte, van papier-maché en latexverf gemaakte werk niet direct had herkend als het gestolen werk, kwam mede omdat Sotheby’s het in de verkoopcatalogus een kwartslag had gedraaid.

Strop voor verzekeraar

Dat Sotheby’s het gestolen reliëf had geveild, ondanks een waarschuwing van het Art Loss Register, een databank met gestolen kunst, kwam in augustus 2013 aan het licht toen een heler zich bij de Amsterdamse politie meldde met de twee andere, veel kleinere Schoonhovens, die tegelijk uit het museum in Venlo waren gestolen.

De kunstroof werd een strop voor Hienfield Assuradeuren. De verzekeraar werd eigenaar van de drie kunstwerken en moest een Limburgse verzamelaar 1,1 miljoen euro uitkeren. Christie’s verwacht dat het reliëf, dat nu weer R69-32 heet, tussen de 200.000 en 300.000 euro zal opleveren. Meer dus dan de 214.000 euro waarvoor het twee jaar geleden bij Sotheby’s werd geveild.

De toenmalige koper, Paul van Rosmalen, is heel benieuwd hoe de door de dieven veranderde titel aan de achterzijde van het werk is gerestaureerd. „Heel vervelend is zoiets.” Gaat hij opnieuw bieden? Van Rosmalen: „Nee, reken niet op mij.”