Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Zuid-Ossetië wil ook aansluiting bij Rusland

De afgescheiden Georgische provincie Zuid-Ossetië wil een referendum houden over aansluiting bij Rusland. De Zuid-Ossetische president Leonid Tibilov heeft plannen daartoe gepresenteerd aan de naaste adviseur van president Poetin die ook nauw betrokken is bij het Oekraïnebeleid van het Kremlin.

„Een positieve uitkomst, waaraan ik niet twijfel, geeft ons de mogelijkheid onze volkeren te verenigen”, zei Tibilov. Poetins woordvoerder Dmitri Peskov liet weten dat „het al langer bekend is dat er in Zuid-Ossetië veel aanhangers voor integratie met Rusland zijn”.

De aankondiging van Tibilov leidde tot woedende reacties in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Georgië heeft sinds de val van de Sovjet-Unie enkele keren oorlog gevoerd met de regio, die zich in 1991 onafhankelijk verklaarde. In 2008 probeerde toenmalig president Saakasjvili het land voor het laatst te heroveren, waarna Russische troepen in vijf dagen korte metten maakten met het Georgische leger. Sindsdien is Zuid-Ossetië een ‘onafhankelijke republiek’, die door slechts vier landen wordt erkend. Hetzelfde geldt voor Abchazië, dat zich in 1993 losmaakte van Tbilisi.

De oproep van Tibilov doet denken aan het referendum op de Krim in 2014, nadat Russische troepen het Oekraïense schiereiland hadden bezet. De overgrote meerderheid stemde toen voor aansluiting bij Rusland. (Reuters)