Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Deutsche Bank stort per ongeluk 6 miljard dollar

Deutsche Bank in Frankfurt
Deutsche Bank in Frankfurt

Deutsche Bank heeft in juni per ongeluk 6 miljard dollar overgemaakt naar een Amerikaans investeringsfonds. Een junior medewerker van het valutateam van de bank deed dat terwijl zijn baas op vakantie was, aldus ingewijden. De dag erop werd het geld teruggehaald.

De medewerker zou het brutobedrag in plaats van het nettobedrag hebben ingevuld. Omdat intensief handelende investeringsfondsen op een dag heel veel kopen en verkopen, worden de bedragen aan het eind van de dag verrekend. Dat zou hier over het hoofd zijn gezien, waardoor er enkele nullen te veel bij de transactie werden ingevuld. Deutsche Bank heeft de foute overschrijving gemeld bij toezichthouders in Europa en de VS.

Het incident roept vragen op over de interne controles bij de grootste bank van Duitsland. Die heeft al een reeks incidenten achter de rug waardoor hij miljardenboetes opgelegd kreeg die de balans hebben verzwakt. Deutsche Bank raakte in opspraak door onder meer betrokkenheid bij het Libor-schandaal, door Amerikaanse sancties tegen Iran te ontduiken en door een witwasoperatie in Rusland.

De nieuwe bestuursvoorzitter van Deutsche Bank, in juli aangetreden, heeft beloofd om het interne toezicht en risicobeheer te verbeteren. Bankiers met ICT-kennis en bankiers van de afdeling risicomanagement zitten in de lift terwijl commercieel handelende zakenbankiers het nu zwaarder hebben.

Deutsche Bank heeft meer dan duizend specialisten ingehuurd om interne controles te verbeteren. Eerder dit jaar zakte de bank voor een stresstest van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, vanwege onvoldoende kwaliteit van de interne procedures. Ook de Duitse banktoezichthouder Bafin tikte het concern op de vingers, wegens een reeks misstanden van uiteenlopende aard. Sinds 2008 betaalde de bank zo’n 12,3 miljard euro aan boetes en schikkingen betaald aan toezichthouders.

Eerder deze week kondigde de bank wijzigingen aan in de top. Met name bestuurders van de handels- en zakendivisie gaan het concern verlaten. (Bloomberg)