Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

FIFA-onderzoek naar Beckenbauer afgerond

Ook het onderzoek naar tijdelijk UEFA-voorzitter Ángel María Villar Llona is afgerond.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter in gezelschap van de Duitse voetballegende Franz Beckenbauer. Hij was speciaal adviseur van de wereldvoetbalbond.
FIFA-voorzitter Sepp Blatter in gezelschap van de Duitse voetballegende Franz Beckenbauer. Hij was speciaal adviseur van de wereldvoetbalbond. Foto Anthony Anex/ EPA

Het onderzoek van de ethische commissie van de FIFA naar corruptie door Franz Beckenbauer is afgerond. Dat laat de wereldvoetbalbond weten op haar website. De zaak wordt nu voorgelegd aan de tuchtkamer van de ethische commissie, die moet bepalen of hij wordt gestraft.

Het Duitse voetbalicoon is vicepresident van de Duitse voetbalbond, erevoorzitter van Bayern München en was voorzitter van het WK voetbal van 2006 in Duitsland. Tevens was ‘Der Keizer’ speciaal adviseur van de FIFA.

Onderzoek naar Blatter en Platini nog niet afgerond

De ethische commissie van de FIFA laat ook weten dat het onderzoek naar naar de Spanjaard Ángel María Villar Llona is afgerond. Hij is tijdelijk voorzitter van de UEFA vanwege de schorsing van Michel Platini.

Het onderzoek naar FIFA-preses Sepp Blatter en UEFA-voorzitter Michel Platini is nog niet afgerond. Vanwege dit lopende onderzoek zijn zij sinds 8 oktober voor negentig dagen geschorst. De onderzoekscommissie doet naar eigen zeggen alles om te zorgen dat beide topmannen binnen die periode weten waar ze aan toe zijn. Dat onderzoek spitst zich toe op de betaling van 1,8 miljoen euro door Blatter aan Platini in 2011.

De kansen voor de voormalig Franse topvoetballer om voorzitter te worden van de FIFA zijn door dit mogelijke schandaal flink geslonken.

Naar verschillende andere betrokkenen rond het corruptieschandaal loopt nog een onderzoek, onder wie naar Worawi Makudi, Jeffrey Webb, Ricardo Teixeira, Amos Adamu, Eugenio Figueredo and Nicolás Leoz. De ethische commissie wil in het belang van het onderzoek geen andere namen openbaren.

Eerder onderzoek naar Beckenbauer

Het ethisch comité schorste vorig jaar juni de voormalige Duitse topvoetballer voor negentig dagen omdat hij weigerde te vertellen op welk land hij had gestemd bij de toewijzing van het WK van 2022.

In een reactie liet de speciaal adviseur van de FIFA weten dat hij zeer verrast was door de sanctie aangezien hij “nooit had uitgesloten om de vragen te beantwoorden”.