Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Sport

Jurist Feyenoord flikt 't elke keer weer: vrijspraak

Advocaat Van Benthem heeft voor de derde keer op rij vrijspraak voor speler van Feyenoord afgedwongen.

Feyenoord-speler Michiel Kramer (L) met van Joris van Benthem, advocaat van Feyenoord, tijdens de behandeling van zijn zaak voor de commissie van beroep. Foto Martijn Beekman/ANP
Feyenoord-speler Michiel Kramer (L) met van Joris van Benthem, advocaat van Feyenoord, tijdens de behandeling van zijn zaak voor de commissie van beroep. Foto Martijn Beekman/ANP

Als spits van Feyenoord is Michiel Kramer een publiek figuur over wie veel wordt gesproken. Toen hij gisterochtend werd vrijgesproken van zijn slaande beweging richting Ted van de Pavert, speler van De Graafschap, werd Kramer direct trending topic op Twitter.

Dat is op zich niet opmerkelijk. Wel dat in de slipstream van Kramer een andere medewerker van Feyenoord omhoog spurtte op het lijstje met veel genoemde personen. Iemand die het moest afleggen tegen de nieuwe film van Star Wars, maar wiens naam vaker voorbijkwam dan het jubileum van Back to the Future II. Iemand die een standbeeld moet krijgen naast stadion De Kuip, vond een twitteraar.

Eervol die complimenten, maar Feyenoords huisjurist Joris van Benthem werkt bij voorkeur in de luwte. Ook nu hij dit seizoen liefst drie spelers heeft behoed voor een schorsing in hoger beroep bij de KNVB. Eerst verdediger Rick Karsdorp (harde tackle), toen aanvaller Eljero Elia (kopstoot) en deze week spits Michiel Kramer (slaan).

Hij werkt al zestien jaar bij Feyenoord

Van Benthems door Feyenoord verspreide reactie was kort. „Ik probeer slechts vanuit mijn lange ervaring en expertise te doen wat het beste is voor de club”, zei hij. Verder was hij blij dat de beroepscommissie in staat is „een onafhankelijk en deskundig oordeel te vellen”.

Van Benthem werkt al zestien jaar bij Feyenoord. Hij gaf rondleidingen in De Kuip en werkte zich op tot huisjurist. Collega’s noemen hem een workaholic en hij wordt dikwijls door andere clubs gebeld voor advies.

De herfstvakantie zou hij elders doorbrengen met zijn gezin, maar vanwege de zaak Kramer stuurde hij vrouw en kinderen alvast vooruit. Zelf speurde Van Benthem in de bondsreglementen naar een uitweg voor de spits met wapperende handen.

Die vond hij. Van Benthem meende dat Kramer geen klap had gegeven, zoals de KNVB-aanklager beweerde, maar een duw. Hij voerde daarvoor een bewegingswetenschapper op die ter zitting opmerkte dat er „nauwelijks overdracht was van energie”, zo noteerde het Algemeen Dagblad. De commissie van beroep bleek er gevoelig voor. Strafvermindering was geen optie. Wie wordt aangeklaagd voor slaan, kan niet worden geschorst voor een duw.

Fysioloog

Het opvoeren van een fysioloog blijkt een kenmerkende zet van Van Benthem. „We zijn altijd weer benieuwd wat hij uit de hoge hoed tovert”, zegt woordvoerder Raymond Salomon. Eerder had de jurist Rick Karsdorp vrijgepleit door beelden van een horrortackle van een Oostenrijkse speler te laten zien. Als die twee duels werd geschorst, hoe kon Karsdorp dan dezelfde straf krijgen voor een veel onschuldigere tackle?

Vraag is of Van Benthem een nieuw wapen is, in de persoon van de dertiende man, na het Legioen? Oud-speler Sjaak Troost, die Van Benthem aanstelde in zijn tijd als algemeen directeur, zegt: „Kennis maakt macht. Dat geldt ook in het voetbal.”

De woordvoerder van de KNVB zag gisteren ook de berichten op Twitter. Hij erkent het vakmanschap van Van Benthem, maar mythische krachten? Dat gaat ver. „Soms komen in het tuchtrecht verschillende colleges tot verschillende oordelen.”