Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Feyenoords huisjurist redt nu ook spits Kramer

Voor de derde keer op rij vrijspraak voor speler van Feyenoord.

Joris van Benthem (r).
Joris van Benthem (r). Foto Martijn Beekman / ANP

Als spits van Feyenoord is Michiel Kramer een publiek figuur over wie veel wordt gesproken. Toen hij gisterochtend werd vrijgesproken van zijn slaande beweging richting Ted van de Pavert, speler van De Graafschap, werd Kramer direct trending topic op Twitter.

Dat is op zich niet opmerkelijk. Wel dat in de slipstream van Kramer een andere medewerker van Feyenoord omhoog spurtte in het lijstje van veel genoemde personen. Iemand die het moest afleggen tegen de nieuwe film van Star Wars, maar wiens naam vaker voorbijkwam dan het jubileum van Back tot the Future II. Iemand die een standbeeld moet krijgen naast stadion De Kuip, vond een twitteraar.

Complimenteus maar Feyenoords huisjurist Joris van Benthem werkt bij voorkeur in de luwte. Ook nu hij liefst drie spelers heeft behoed voor een schorsing in hoger beroep bij de KNVB. Eerst verdediger Rick Karsdorp (harde tackle), toen aanvaller Eljero Elia (kopstoot) en deze week spits Michiel Kramer (slaan).

Zijn door Feyenoord verspreide reactie was kort. „Ik probeer slechts vanuit mijn expertise te doen wat goed is voor de club”, aldus Van Benthem. Verder is hij blij dat de beroepscommissie in staat is „een onafhankelijk en deskundig oordeel te vellen.”

Van Benthem werkt al zestien jaar bij Feyenoord. Hij gaf rondleidingen in De Kuip en werkte zich op tot huisjurist. Hij wordt dikwijls door andere clubs gebeld voor advies.

De herfstvakantie zou hij elders doorbrengen met zijn gezin, maar vanwege de zaak Kramer stuurde hij vrouw en kinderen alvast vooruit. Zelf speurde Van Benthem in de bondsreglementen naar een uitweg voor de spits met wapperende handen.

Die vond hij. Van Benthem meende dat Kramer geen klap had gegeven, zoals de KNVB-aanklager beweerde, maar een duw. Hij voerde daarvoor een bewegingswetenschapper op die ter zitting opmerkte dat er „nauwelijks overdracht was van energie”, zo noteerde het AD. De Commissie van Beroep bleek er gevoelig voor. Strafvermindering was geen optie. Wie wordt aangeklaagd voor slaan, kan niet worden geschorst voor een duw.

Het opvoeren van een fysioloog, blijkt een kenmerkende zet van Van Benthem. „We zijn altijd weer benieuwd wat hij uit de hoge hoed tovert”, zegt woordvoerder Raymond Salomon. Eerder had de jurist Rick Karsdorp vrijgepleit door beelden van een horrortackle van een Oostenrijkse speler te laten zien. Als die twee duels werd geschorst, hoe kon Karsdorp dan dezelfde straf krijgen voor een veel onschuldigere tackle?