Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beurzen en beleggen

Ferrari doet goede zaken op beurs van New York

De eerste koers van het aandeel schoot met vijftien procent omhoog.

Van alle aandelen gaat 80 procent naar aandeelhouders van Fiat Chrysler.
Van alle aandelen gaat 80 procent naar aandeelhouders van Fiat Chrysler. Foto Jewel Samad / AFP

Sportwagenfabrikant Ferrari beleefde vandaag een sterk debuut op de beurs van New York. De eerste koers van het aandeel schoot met vijftien procent omhoog en komt op zestig dollar, zo schrijft persbureau Reuters. De introductieprijs van de aandelen lag tussen de 48 en 50 dollar.

De beursgang in New York van het plukje van 10 procent is de opmaat naar de verzelfstandiging van Ferrari die in 2016 haar beslag moet krijgen. Er gaan in totaal 17,2 miljoen aandelen naar de beurs. Dat komt neer op een opbrengst van 894,4 miljoen dollar en een totale beurswaarde van ongeveer negen miljard euro.

Van alle aandelen gaat 80 procent naar aandeelhouders van Fiat Chrysler. Dat zijn families en ondernemers die al lang verbonden zijn aan de Italiaanse auto-industrie. Piero Ferrari, zoon van grondlegger Enzo, houdt een belang van 10 procent, maar krijgt ongeveer 15 procent stemrecht.

Goede investering?

NRC-redacteur Harry Meijer vroeg zich gisteren in deze krant af of een aandeel kopen van Ferrari een goede investering is:

“Ach, een multimiljonair met een Ferrari-hart kan zijn geld ook in klassiekers steken. De Ferrari 250 GTO uit de jaren zestig, de moeder aller Ferrari’s, is al voor 35 miljoen door een Amerikaanse verzamelaar gekocht – met vijfentwintig van die 250’s zou het 10 procents-belang aardig binnen handbereik komen.”

Meijer schetste ook een beeld van de beursgang. Of die net zo hard zal gaan als met Ferrari zelf, daar hebben volgens hem sommige analisten hun twijfels over:

“Een beurswaardering van negen miljard euro is in de branche fors voor een bedrijf dat jaarlijks iets meer dan 7.000 auto’s produceert. Maar volgens Fiat-topman Marchionne moet Ferrari gewaardeerd worden als maker van luxe artikelen en niet als doodgewone autoproducent.”