Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Onderwijs

Examen vanuit je studentenkamer

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: een systeem waarmee je thuis examen kunt afleggen.

Bedrijf: ProctorExam

Oprichters: Daniel Haven (27) Medewerkers: 5

Op studiegebied gaat bijna alles online. Maar voor één activiteit moet je nog fysiek aanwezig zijn: het examen. De start-up ProctorExam is dat aan het veranderen door studenten thuis examens te laten afleggen, op hun eigen computer. Ze zijn nu een jaar bezig en haalden een half miljoen euro op.

Hoe werkt het?

Het is een live surveillancesysteem voor thuis. Een student kan op zijn eigen laptop een examen afnemen. Hij krijgt een linkje, opent het examen en gaat aan de slag.

Hoe controleren ze dat?

Met webcams. Zodra de student de link naar het examen opent, kijkt er iemand mee. Die ziet wat er op het scherm gebeurt, maar ook wie er voor de computer zit, en wat er in de ruimte te horen is. De student heeft de camera van zijn smartphone zo opgesteld dat de rest van de ruimte is te zien, en filmt in de rondte. Er kijkt continu een observator mee – die houdt negen studenten tegelijkertijd in de gaten. Je kunt er ook voor kiezen dat niet live wordt meegekeken, maar dat het filmpje achteraf versneld wordt afgespeeld.

Hoe controleren ze de identiteit?

De student laat zijn studentenkaart zien aan het begin.

Voor wie is dit handig?

Voor studenten met een lichamelijke beperking, of voor (buitenlandse) studenten die op afstand leren. Op termijn is het voor iedereen handiger wanneer je niet meer naar een fysieke locatie hoeft. Het scheelt voor elke student stress als ze niet precies om 10.00 uur in een zaal met 200 anderen te hoeven zitten.

Wat is het verdienmodel?

Het kost de universiteit tussen de 13 en 25 euro per examen. Tot nu toe zijn er 1.000 examens mee afgelegd, in 14 landen en drie continenten. Onder andere de UvA werkt ermee.