Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Ex-wethouder Helmond verdacht van corruptie

De Helmondse oud-wethouder Peter Tielemans wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting, verduistering en ambtelijke corruptie. Tielemans, die in 2013 opstapte als wethouder wegens omstreden declaratiegedrag, zit in voorarrest en mag alleen contact hebben met zijn advocaat.

De aanhouding van Tielemans is een gevolg van een aangifte van zijn oude partij, Sociaal Democraten Ondernemend Helmond (SDOH). Tielemans zou geld op de rekening van zijn politieke partij hebben gebruikt voor privé-uitgaven en bovendien, terwijl hij wachtgeld ontving, betaald werk hebben uitgevoerd.

Harrie van Dijk, die als bestuurder betrokken was bij SDOH, ontdekte vorig jaar, toen SDOH ging fuseren met een andere lokale partij in Helmond, dat er iets niet klopte. „Wij kwamen er achter dat er geldstromen liepen naar een rekening waar verder niemand wat van af wist. Die rekening was gekoppeld aan het postadres van de heer Tielemans.” Het ging om geldstromen met externe financiers, zegt van Dijk. „Er is geen belastinggeld naar die rekening gegaan.” Volgens Van Dijk is de rekening zo’n tien jaar actief geweest. Over de hoogte van de geldbedragen wil hij niks zeggen.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de oud-wethouder van valsheid in geschrifte, oplichting en verduistering en van ambtelijke corruptie, dus het aannemen van geld of goederen in ruil voor een wederdienst.