Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Duitse burgemeesters: opvang asielzoekers is vol

De brief is ondertekend door 210 burgemeesters uit Noordrijn-Westfalen.

Volgens de burgemeesters kunnen er geen vluchtelingen meer bij.
Volgens de burgemeesters kunnen er geen vluchtelingen meer bij. Foto Fabian Bimmer / Reuters

De asielopvang in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zit vol. Dit schrijven 210 burgemeesters in een brief aan bondskanselier Angela Merkel.

Ze eisen dat er wederom nieuwe maatregelen komen. Sinds vorige maand komt de zorg voor vluchtelingen neer op de deelstaten, om zo asielprocedures te versnellen.

Volgens de burgemeesters kan dat niet langer meer. Zij eisen dat migranten uit veilige landen voortaan direct aan de grens worden afgewezen en meteen teruggestuurd worden. Volgens de burgemeesters heeft het huidige Duitse asielbeleid een aanzuigende werking. Ook vinden ze dat de regering een deel van de taken van de deelstaten moet overnemen. Tot slot eisen ze dat Europa een bovengrens stelt aan het aantal vluchtelingen dat het kan opnemen.

De Duitse boulevardkrant Bild meldde gisteren dat de Duitse regering bezig is het asielbeleid te verscherpen. Volgens de krant zouden migranten die geen recht hebben op asiel sneller het land worden uitgezet.

Bild schrijft dat de regering van bondskanselier Merkel werkt aan een plan voor opvang bij de grens, een versnelde asielprocedure en versnelde uitzetting van mensen die geen recht hebben op asiel. Albanië, Kosovo en Montenegro worden daarbij aangemerkt als veilige landen. Wie daarvandaan naar Duitsland komt, wordt sowieso teruggestuurd.

Als het nieuwe beleid er daadwerkelijk komt, zou dat volgens Bild de komende weken moeten leiden tot een toename van het aantal vluchtelingen dat wordt uitgezet. De krant schrijft dat er eind september in Duitsland 193.500 migranten waren die volgens de autoriteiten geen aanspraak kunnen maken op asiel.