Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Dit vindt NRC van de NS Publieksprijs-genomineerden

De winnaar van de NS Publieksprijs, de grootste boekenpublieksprijs van Nederland, wordt vanavond bekendgemaakt in De Wereld Draait Door.

De stamhouder van Alexander Munninghoff

Aan de hand van de lotgevallen van zijn vader, die bij de SS dienst neemt om het verloren familiebezit in Letland terug te winnen, laat Münninghoff in De stamhouder zien dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog nog veel meer schakeringen waren dan alleen wit, grijs en zwart. Chef Boeken Michel Krielaars over De stamhouder:

‘Bij het lezen van zijn bijna on-Nederlandse, kosmopolitische familiegeschiedenis waan je je soms in een roman, zo spannend en op het eerste gezicht onwaarschijnlijk zijn de gebeurtenissen die hij beschrijft.’

Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk

Als een antropoloog trok Joris Luyendijk door de Londense bankwereld. Hij sprak er tandenknarsers, koele kikkers en darwinistische financiers. Van binnenuit is geen verandering te verwachten. En de toppen van de banken hebben geen idee. Marc Chavannes over Dit kan niet waar zijn:

‘Luyendijks prachtig journalistiek heeft een onthutsend boek over de Londense City en de financiële wereld opgeleverd.’

Ik kom terug van Adriaan van Dis

Eerste boek van Van Dis over zijn moeder, die “boosaardige vrouw’”. De roman leverde hem dit jaar zijn eerste Libris Literatuur Prijs op. Arjen Fortuin over Ik kom terug:

‘In de manier waarop Van Dis, onhandig maar oprecht, probeert in contact met zijn moeder te komen zit de kracht van Ik kom terug. [..] Er zit veel in Ik kom terug waarvan je blij bent dat je het niet zelf hebt hoeven meemaken, inclusief de onvermijdelijke taferelen rondom een aftakelend lichaam. Van Dis schrijft het allemaal op als een observator die het veelzeggende detail niet schuwt, óók als het hem niet flatteert.’

Boekenredacteur Arjen Fortuin vertelt over het belang van de NS Publieksprijs:

Gouden jaren van Annegreet van Bergen

Nostalgieboek vol foto’s en anekdotes over de ongekende naoorlogse groei die het leven voor veel Nederlanders ingrijpend veranderde. Boekenredacteur Bernard Hulsman:

‘De levendig geschreven stukjes in Annegreet van Bergens Gouden Jaren over schurend maandverband en vele andere onderwerpen zijn een feest der herkenning voor alle vijftigplussers.’

Kom hier dat ik u kus van Griet Op de Beeck

Tweede roman van de Vlaamse Griet Op de Beeck (1973) over de elfjarige, vierentwintigjarige en vijfendertigjarige Mona. Deze familieroman is een vervolg op haar succesvolle debuut Vele hemels boven de zevende. Thomas de Veen over Kom hier dat ik u kus:

‘Dit is de roman in een notendop: er staan rake formuleringen in, maar de is erg opzichtig geconstrueerd. Het leven van Mona kent sterke scènes (een kerstdiner, pijnlijk treurige seks), maar je ziet ook erg de structuur door het verhaal heen. Op cruciale momenten blijven de personages in uitgedachte volzinnen spreken.’

Lieve mama van Esther Verhoef

Thriller over verpleegkundige Helen die op een avond, als ze alleen thuis is met haar man, wordt overvallen door een jongeman met een bivakmuts. Arjen Ribbens over Lieve mama:

‘Verhoef schrijft vaardig; wat betreft karakterontwikkeling en spanningsopbouw stijgt ze uit boven de middelmaat. Maar ambitieus zijn haar boeken allerminst. Ook bij haar nieuwe uitgeverij kiest ze voor het beproefde recept en biedt ze haar lezeressen volop identificatiemomenten. [...] Echt ergerniswekkend zijn de gemeenplaatsen waar Lieve mama in grossiert.’

Stemmen

Er kan vanaf vandaag gestemd worden op een van de genomineerde boeken. De winnaar van de NS Publieksprijs wordt op woensdag 18 november bekendgemaakt in De Wereld Draait Door.

Vorig jaar ging de NS Publieksprijs naar Kieft van Michel van Egmond. Twee jaar daarvoor won de voetbalbiograaf de publieksprijs al voor Gijp, zijn biografie over oud-voetballer en analist Rene van der Gijp.