In beeld

De vergeten atoomkelder

Weinig Rotterdammers weten dat er een atoomkelder onder het voormalige hoofdpostkantoor zit. Het ontsnappingsluik werd verborgen onder een kunstwerk, dat nu gaat verdwijnen. Het oude postkantoor aan de Coolsingel wordt een hotel en gaat hoogstwaarschijnlijk Rotterdam Post heten. Het nieuwe hotel gaat mogelijk een attractie maken van de ondergrondse atoombunker uit 1975. Rotterdam Post zal meer dan 200 kamers tellen, de centrale hal wordt eetzaal. Eigenaar van het voormalig hoofdpostkantoor, een bijna honderd jaar oud rijksmonument, is Post-X-Change bv, een samenwerking tussen SNS Propertize en Delta Development, een internationaal opererende projectontwikkelaar. De combinatie kocht het postkantoor in 2007. Sindsdien staat het leeg: door de crisis bleek het niet mogelijk er een monumentale shopping mall van te maken, zoals de bedoeling was. Ook kantoren vielen af. Klik door naar ons achtergrondverhaal.
Het kunstwerk van Jan van Munster, dat afgebroken zal worden. Op de achtergrond het oude postkantoor.
Christian van der Kooy
De centrale hal van het oude postkantoor, dat een hotel gaat worden en hoogstwaarschijnlijk Rotterdam Post gaat heten. Het hotel zal meer dan 200 kamers tellen, de centrale hal wordt eetzaal.
Christian van der Kooy
De ingang van de atoomkelder: een metalen deur met een wiel, net zoals bij een kluis. Dan volgt een smalle gang langs verschillende, allemaal genummerde zaaltjes met lage plafonds, linoleum op de vloer, op één na allemaal leeggehaald.
Christian van der Kooy
Alleen in zaal 20 staan nog krukken aan de bar van wat veertig jaar geleden een moderne, open keuken moet zijn geweest.
Christian van der Kooy
Op de bar van de keuken staat een draaischijftelefoon. 4146003 was het nummer van de negentien PTT’ers voor wie in de atoomkelder plek was gemaakt.
Christian van der Kooy
In veel van de leeggehaalde zaaltjes zie je ventilatiebuizen.
Christian van der Kooy
Oude liftschachten in het postkantoor.
Christian van der Kooy
Een van de leeggehaalde zaaltjes.
Christian van der Kooy
Het postkantoor was van de PTT, het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie. De woorden zijn nog altijd zichtbaar in de ramen.
Christian van der Kooy