Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

De smaak van de jarige: Internet Movie Database wordt 25

Hoe vaak gebruik je Internet Movie Database? Als filmjournalist zeker tien tot vijftig keer per dag, vermoed ik. De grootste filmsite te wereld vierde vorige week zijn 25ste verjaardag bescheiden: met een lijstje. Helemaal in de geest van de Engelse filmfan Col Needham, die IMDb al die jaren leidde. Tot 2011 vanuit zijn woonhuis in Bristol, hoewel IMDb toen al dertien jaar van Amazon was.

Hoe het begon? In 1989 zette Needham, een programmeur bij Hewlett-Packard, zijn filmarchief op een bulletin board, de voorloper van internet. Iedereen mocht het aanvullen, wat met de komst van internet in een mum van tijd sneeuwbalde tot ’s werelds grootste filmdatabase met 3,4 miljoen film- en tv-titels, 6,7 miljoen personen en 60 miljoen geregistreerde leden.

Op IMDb vind je feiten, trivia, nieuws en lijstjes, kun je debatteren over, en cijfers geven aan films of – op IMB Pro – de industrie volgen. Zag Amazon de site ooit als vehikel bij de dvd-verkoop, inmiddels wordt het dataverkeer op IMDb gebruikt om trends en recettes te voorspellen en de echte populariteit van filmsterren te meten, en wat ze dus waard zijn. Straks, nu al, bepaalt ons zoekgedrag ook waar films over zullen gaan.

Het maakt IMDb-baas Col Needham tot een machtig man in Hollywood, hoe hij zich in interviews ook profileert als nederige filmnerd die weke knieën krijgt als Steven Spielberg hem de hand komt schudden. Punt is wel dat Spielberg hem de hand komt schudden. Needham is de 2.0-versie Leslie Halliwell, de filmfeitjesverzamelaar die een jaar voor de geboorte van IMDB stierf. Halliwells filmgidsen waren eerder het onmisbare naslagwerk: een filmcriticus omschreef hem hautain als man „die de credits van elke, maar de waarde van geen enkele film weet”. Even nuffig is de filmkritiek vaak over ‘the wisdom of the crowd’ zoals uitgedrukt in de IMDb-score: het gemiddelde cijfer dat de leden aan films geven.

IMDb heeft een hele eigen smaak, zo blijkt ook weer uit de lijst 25 favoriete films per jaar die IMDb vorige week publiceerde. Regisseur Christopher Nolan wint vijf keer, zo blijkt, Peter Jackson, Scorsese en Tarantino winnen drie keer, David Fincher en Spielberg twee keer. Slechts twee niet-Angelsaksische films doen mee: Les Intouchables (2011) en La Vita è Bella (1997). 22 films gaan over misdaad of oorlog, twee over avontuur, één over liefde (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004) en één heeft een vrouwelijke hoofdpersoon: Fargo (1996).

De lijst suggereert blanke, goed opgeleide mannen van middelbare leeftijd. Niet erg, maar wel goed te beseffen dat degenen die cijfertjes geven niet per se degenen zijn die bioscoopkaartjes kopen.