Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Dansende Drake in Hotline Bling is videomeme

Screenshot Hotline Bling

De video met het nummer ‘Hotline Bling’ waarop de Canadese rapper Drake schokkerig danspasjes maakt, alleen of tegen een dame, scoort niet alleen hoog in de Amerikaanse Billboard hitlijsten: het is ook een gigantische video-meme.

De video kwam maandag uit en sindsdien regent het parodieën, mensen die zijn bewegingen nadoen, tot op de tennisbaan toe.

Gangnam Style

Het is een videohype in de stijl van Gangnam Style van de Zuidkoreaanse zanger Psy, waarvan iedereen ook het aanstekelijke dansje na wilde doen. Maar ‘Hotline Bling’ is minder uptempo dan Gangnam Style. De basis voor het nummer is een sample van de jazzy percussie met Hammondorgel van Timmy Thomas hit uit 1973 Why Can’t We Live Together (onder meer gecovered door Sade).

Meer parodieën op Drake zien?

Dat is door Drake iets sneller afgespeeld en daarover heen zingt hij een klagelijke rap over zijn meisje met wie hij een relatie over de telefoon had –- van een sexhotline lijkt de video aan begin en einde te suggereren. Maar goed, sinds hij de stad uit is, doet ze allemaal dingen die hem niet bevallen, rapt Drake en schokdanst erbij.

Director X

Het is een aanstekelijk lied, en de vormgeving van de clip van regisseur Director X, draagt bij aan het succes. We zien de Canadese zanger voortdurend in zacht pastelverlichte ruimtes dansen, met abstracte rechthoeken of trappen. Een beetje futuristisch, maar het doet ook denken aan de lichtkunstinstallaties van de Amerikaanse kunstenaar James Turrell. Drake vertelde Rolling Stone in 2014 dat hij fan was van Turrell. Hij bracht in dat jaar een bezoek aan de overzichtsexpositie van Turrell in het Los Angeles County Museum of Art’s, liet hij via Instagram zien.