Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Duurzaamheid

Canada trekt vliegtuigen terug uit Irak en Syrië

Aanstaand premier Trudeau heeft dat telefonisch laten weten aan Obama.

Trudeau won maandag de verkiezingen en betrekt naar verwachting binnenkort de premierswoning.
Trudeau won maandag de verkiezingen en betrekt naar verwachting binnenkort de premierswoning. Foto Chris Roussakis / EPA

Canada trekt zijn gevechtsvliegtuigen terug uit de strijd tegen Islamitische Staat in Syrië en Irak. Dat heeft de aanstaande premier Justin Trudeau in een telefoongesprek aan Barack Obama laten weten, meldt AP. Het gaat om zes straaljagers. Obama belde om Trudeau te feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning.

De liberale Justin Trudeau, als zoon van voormalig premier Pierre Trudeau geboren in de ambtswoning, won maandag de verkiezingen. Hij zal de conservatieve Stephen Harper opvolgen die ruim negen jaar aan de macht is geweest. Professor Robert Bothwell van de Universiteit van Toronto tegen AP:

“Met Trudeau keert Canada terug naar zijn traditionele buitenlandbeleid dat iedere regering behalve die van Harper heeft gekenmerkt. Canada zal terugkeren naar multilateralisme en een sterke steun van de Verenigde Naties.”

Verkiezingsbelofte

De terugtrekking van de gevechtsvliegtuigen was een van Trudeau’s verkiezingsbeloften. Hij is van mening dat de inzet van de Canadese krijgsmacht zich moet beperken tot trainingsmissies. Obama heeft daar volgens Trudeau begrip voor getoond. Er worden meer beleidswijzigingen van de aanstaande minister-president verwacht, bijvoorbeeld op het gebied van klimaatverandering en immigratie.