Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Beurzen en beleggen

Staat overweegt voorverkoop van grote hoeveelheden aandelen ABN Amro

ABN Amro en de Nederlandse staat overwegen met enkele grote investeerders voorafgaand aan de beursgang van de genationaliseerde bank afspraken te maken over de verkoop van een grote hoeveelheid aandelen. Die mogelijkheid wordt nu onderzocht.

Dat melden bronnen die betrokken zijn bij het verkoopproces. Door de huidige grilligheid van de aandelenbeurzen is een grote beursgang als die van ABN Amro extra risicovol. Dat maakt het aantrekkelijk om vooraf vast aanzienlijke plukken aandelen te verkopen. Als alles volgens plan verloopt, gaat ABN Amro volgende maand naar de beurs.

Afspraken vooraf met grote investeerders komen niet vaak voor. Normaal gesproken laten investeerders pas in een later stadium weten hoeveel aandelen ze willen kopen en hebben ze niet de garantie dat ze die ook allemaal krijgen.

Soms krijgen zulke grote investeerders een korting als ze zich al vroeg committeren. Bij ABN Amro ligt korting gevoelig. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) heeft gezegd dat ABN-aandelen niet „tegen een discountprijs” worden verkocht. De stichting die de beursgang organiseert zegt in een reactie „nu niet nader in te kunnen gaan” op de kwestie.