Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Ayatollah Khamenei geeft zegen aan atoomdeal

De geestelijk leider waarschuwde de regering op haar hoede te zijn voor de VS.

Archiefbeeld van Ali Khamenei tijdens een militaire ceremonie, eind vorige maand.
Archiefbeeld van Ali Khamenei tijdens een militaire ceremonie, eind vorige maand. Foto website ayatollah Khamenei / EPA

Ayatollah Ali Khamenei heeft zijn steun uitgesproken voor voor het nucleaire akkoord dat Iran gesloten heeft met de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, China, Rusland en Duitsland. Wel waarschuwt hij ervoor dat de regering op haar hoede moet zijn omdat de VS niet te vertrouwen zouden zijn, meldt AP.

De landen bereikten in juli een akkoord waarin Iran toezegde zijn nucleaire programma in te perken in ruil voor verlichting van de sancties. De grootmachten vermoedden dat Iran werkte aan een kernwapenprogramma.

Uranium

Ayatollah Khamenei, de geestelijk leider van Iran, gaf het akkoord zijn zegen in een brief die president Hassan Rouhani volgens AP voorlas op de staatstelevisie. Tot nog toe weigerde hij alle commentaar.

De ayatollah waarschuwde dat Iran zijn voorraad verrijkt uranium en de zwaarwaterreactor in Arak niet opgeeft tot de kwestie rond de PMD’s is opgelost, schrijft Reuters. De possible military dimensions zijn activiteiten die het internationaal atoomagentschap IAEA als verdacht beschouwt en als mogelijke aanwijzingen voor een Iraans kernwapenprogramma ziet. Iran heeft altijd ontkend aan een atoomwapen te werken.