Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

Assange is Polemix in nieuwe Asterix

Propaganda en persoonlijke public-relations zijn de thema’s die op de hak genomen worden in de nieuwe Asterix, De papyrus van Caesar, die morgen verschijnt.

Bigdatha

Julian Assange (Polemix in de strip) en de door hem opgerichte Wikileaks dienen als inspiratie voor het nieuwe stripalbum over de kleine Gallische strijder die tegen de Romeinse overheersers vecht. Ook de grote Romeinse veldheer Julius Caesar, ontkomt niet aan de spotlust van de Asterix-makers.

Caesar strijdt ook met de pen, en heeft een persoonlijke pr-adviseur die Bonus Promoplus heet. Dat Caesar zijn eigen veroveringen van Gallië wil beschrijven in zijn memoires, het in werkelijkheid in circa 50 voor Christus opgetekende De Bello Gallico (De Gallische oorlogen), lijkt Promoplus geen goed idee. Een van de mannen die Caesars papyrus vol moeten schrijven heet overigens Bigdatha.

Zegen van Uderzo

De papyrus van Caesar is het 36ste album van Asterix. Het verschijnt morgen in een miljoenenoplage in verschillende vertalingen in 20 landen. Asterix-tekenaar Uderzo stopte twee jaar geleden met de reeks, die werd overgenomen door scenarist Jean-Yves Ferri en tekenaar Didier Conrad.

Twee jaar geleden verscheen hun eerste Asterix-album, Asterix en de Picten, dat in Schotland speelde. Het eerste album Asterix de Galliër van scenarist René Goscinny en tekenaar Albert Uderzo verscheen in 1959.

De reeks werd een wereldwijd succes, maar na de dood van scenarist Goscinny in 1977 werd de kwaliteit van de albums, nu ook geschreven door Uderzo, minder. Tot in 2013 de nieuwe makers de reeks overnamen, met zegen van Uderzo.