Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Assad naar Moskou voor overleg met Poetin

De presidenten spraken over de militaire operaties in Syrië.

De Syrische president Assad en zijn Russische ambtgenoot in Moskou
De Syrische president Assad en zijn Russische ambtgenoot in Moskou Foto Sergei Karpukhin / EPA

De Syrische president Bashar Assad is gisteren in het diepste geheim afgereisd naar Moskou om daar te praten met zijn Russische evenknie Vladimir Poetin. Dat heeft het Kremlin laten weten, melden Russische en Syrische media. Rusland is een van de belangrijkste bondgenoten van het Syrische staatshoofd.

De staatshoofden spraken in Moskou over de militaire operaties van Moskou en over de strijd tegen “terroristen”. Russische gevechtsvliegtuigen geven steun aan Syrische grondtroepen, die sinds deze interventie meerdere gebieden hebben heroverd op de rebellen. Ook heeft Assad Poetin “uitvoerig op de hoogte gebracht” van zijn plannen en van de stand van zaken in Syrië, aldus een woordvoerder van het Kremlin.

Poetin heeft gezegd dat hij bereid is om zowel op militair als op politiek vlak te helpen in Syrië. De Russische president zegt samen met andere grote mogendheden te willen werken aan een vreedzame oplossing van het conflict dat Syrië al meer dan vier jaar in zijn greep houdt. Het was het eerste buitenlandse staatsbezoek van Assad sinds het uitbreken van de strijd in het land.

Obama bezorgd

Moskou levert humanitaire steun aan Syrië, maar steunt het Assad-regime ook met wapens. De Amerikaanse president Barack Obama heeft dan ook herhaaldelijk zijn zorgen uitgesproken over de alsmaar toenemende Russische activiteit in het door oorlog verscheurde Syrië.

Het Kremlin weidde er vandaag niet over uit of Assad nog steeds in Moskou is of inmiddels is teruggekeerd naar Syrië. Poetin heeft Assad bedankt voor het accepteren van zijn uitnodiging om Rusland te bezoeken. Het Syrische staatshoofd zei de Russen “enorm dankbaar” te zijn voor hun werk in Syrië.

Interventie

Een paar weken geleden besloot Rusland om militair in te grijpen in Syrië. In razend tempo werd een luchtbasis opgetrokken bij de Syrische havenstad Latakia en sindsdien zijn al tientallen bombardementen uitgevoerd boven Syrisch grondgebied.

Hoewel het Kremlin zegt vooral strijders van Islamitische Staat (IS) onder vuur te nemen, zijn volgens analisten de luchtaanvallen hoofdzakelijk gericht tegen andere rebellengroepen, onder wie organisaties die gesteund worden door het Westen. De Russische interventie lijkt dan ook primair bedoeld om Assad te hulp te schieten en niet zozeer om het tegen IS op te nemen.

Het Syrische regime staat er niet al te best voor in het conflict. Assad heeft afgelopen jaar flink terrein moeten prijsgeven aan rebellen. Het staatshoofd riep bondgenoten in juli nog op om meer mankrachten te sturen, omdat hij anders bang was posities te moeten opgeven. Die angst bleek gegrond. Maar sinds de Russische inmenging is het gebied dat Assad in handen heeft weer uitgebreid.

Al ruim vier jaar strijd - 250.000 doden

In Syrië woedt al vier jaar een conflict tussen Assad enerzijds en een wirwar aan rebellengroepen anderzijds - hoewel veel strijdgroepen ook elkaar bestoken. Bij de strijd zijn al meer dan 250.000 mensen om het leven gekomen, van wie de meeste door toedoen van strijders die trouw zweren aan Assad. Behalve door Rusland wordt Assad ook gesteund door Iran en de Libanese strijdgroep Hezbollah.