Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Algemeen

Dyson: concurrenten sjoemelen met tests stofzuigers

Stofzuigergate, zo willen ze het nog net niet noemen. Maar volgens de Britse fabrikant Dyson zijn er overeenkomsten tussen de ontmaskering van VW en de misstanden in stofzuigerland.

Dyson klaagt Duitse merken Siemens en Bosch aan omdat enkele stofzuigermodellen ten onrechte een AAAA-energielabel zouden hebben. Ze gebruiken inadequate testmethoden, zegt Dyson. Er wordt namelijk getest met lege stofzuigers. Die hebben minder vermogen nodig om vuil op te zuigen; in de praktijk is de stofzuigerzak halfvol en loopt het energieverbruik op.

De firma BSH, producent van Bosch en Siemens stofzuigers, zegt dat de apparaten worden gemeten volgens de Europese regelgeving en vindt de klacht „in grove mate misleidend”.

Voor alle duidelijkheid: stofzuigers van Dyson gebruiken geen stofzuigerzak en dat komt met de huidige energielabels niet uit de verf. Is er sprake van bedrog of is dit een pr-truc die inspeelt op de sjoemelkoorts?

In het kielzog van dieselgate – VW motoren omzeilden emissietests met softwaretrucs – borrelen verhalen op over fabrikanten die ‘een Volkswagentje doen’: tests misleiden. Panasonic zou gesjoemeld hebben met energiemetingen in koelkasten, aldus de Volkskrant. The Guardian betichtte Samsung van sjoemelsoftware in tv’s.

Fabrikanten van huishoudelijke goederen mogen zichzelf energielabels toekennen, maar moeten dat wel aan kunnen tonen. De labels worden, in elk Europees land apart, met steekproeven gecontroleerd. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit zijn stofzuigers niet bij voorbaat verdacht. „Bij de volgende steekproef controleren we vooral witgoed, vriezers en airco’s.”