Aandelen Tesla hard omlaag na intrekken aanbeveling Model S

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het invloedrijke consumentenblad Consumer Reports heeft zijn aanbeveling voor Tesla Model S ingetrokken. Volgens Consumer Reports zijn er teveel problemen met de luxe elektrische auto, zo meldt The New York Times. De aandelen Tesla schoten met ruim tien procent omlaag na de verrassende wijziging van de beoordeling om uiteindelijk 6,6 procent lager te sluiten.

Tesla Model S heeft volgens gebruikers last van piepende geluiden, motoren die te snel vervangen moeten worden en problemen met de automatische deurvergrendeling. Het is opvallend dat er nu zo massaal geklaagd wordt over de auto, want Consumer Reports was altijd erg positief over Model S.

Mede door de eerdere ronkende aanbevelingen van Consumer Reports en andere organisaties had Tesla juist besloten de productie van Model S op te voeren. De autofabrikant belooft er nu alles aan te doen de problemen zo snel mogelijk te verhelpen:

“Close communication with our customers enables Tesla to receive input, proactively address issues and quickly fix problems.”

Voorverkoop nieuwe StarWars-film breekt alle records

Bijna alle tickets die maandagavond in de voorverkoop gingen voor het openingsweekend van Star Wars: The Force Awakens zijn al verkocht. De meeste websites die bioscoopkaartjes aanbieden gingen voor korte of langere tijd plat door de massale belangstelling, meldt The Verge.

Verkoopsite Fandago meldt zeven keer zoveel bezoekers te hebben gehad dan ooit tevoren. Het vorige record was van Hunger Games uit 2012. Die film leverde in het openingsweekend uiteindelijk 152,5 miljoen dollar op, maar dat lijkt Star Wars: The Force Awakens met gemak te gaan overtreffen.

De officiële trailer die maandagavond voor het eerst op TV werd getoond in de pauze van een American Football wedstrijd is inmiddels al meer dan 20 miljoen keer bekeken:

De gelukkigen die een kaartje hebben bemachtigd moeten nog wel even geduld hebben, want de film gaat pas op 18 december in première.

Apple: Nieuwe iPhones zijn niet te deblokkeren

Bij gegevens op een geblokkeerde iPhone komen is onmogelijk, zegt Apple. Oudere iPhones kunnen nog wel gedeblokkeerd worden, maar de nieuwste met besturingssysteem iOS 8 of hoger niet meer, schrijft Apple volgens persbureau Reuters aan een rechtbank in New York.

Na de onthullingen van Edward Snowden over de NSA-praktijken zijn de versleutelingsmethoden verbeterd en is het zonder het wachtwoord niet meer mogelijk toegang te krijgen tot een apparaat.

De rechter moet bepalen of het Amerikaanse Ministerie van Justitie Apple kan dwingen toegang te krijgen tot een geblokkeerde iPhone voor een strafrechtelijk onderzoek. Volgens Apple hoort die telefoon nou net tot de tien procent van de apparaten waar het bedrijf via een omweg nog wél in kan. Maar het elektronicabedrijf dringt er bij de rechter op aan het verzoek van Justitie af te wijzen met een beroep op de privacy van zijn klanten:

“Forcing Apple to extract data in this case, absent clear legal authority to do so, could threaten the trust between Apple and its customers and substantially tarnish the Apple brand.”

    • Arjan Meesterburrie