Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

36 emoji voor vluchtelingen: reddingsvest, slaapzak, knuffel

Een set smileys om de vluchtelingen te steunen. En natuurlijk ook om te gebruiken in je Whatsappjes.

De 36 emoji: een dokter, knuffel, paar bergschoenen, wc-papier.
De 36 emoji: een dokter, knuffel, paar bergschoenen, wc-papier.

Plaatjes van reddingsvesten, luisterende oren, bergschoenen, medicijnen: emoji, wel 36 stuks, om vluchtelingen te steunen. Want: “vluchtelingen steunen is net zo makkelijk als het downloaden van een app”, schrijven de initiatiefnemers. Voor een kleine twee euro schaf je de emoji aan.

De 36 plaatjes symboliseren de behoeften van een vluchteling. Met de emoji kun je Whatsappgesprekken verrijken en tegelijkertijd de vluchtelingen steunen. Het geld dat met de app wordt verdiend gaat, zo staat te lezen op de website, naar Artsen zonder Grenzen.

‘Jij kunt helpen door te downloaden’

De emojiontwikkelaars uit New York, vertellen in het tekstje in de App Store dat je met deze emoji “laat zien dat je de situatie van vluchtelingen wereldwijd wil verbeteren”:

“Mensen zoals jij en ik, vaak families, werden gedwongen om hun huis te verlaten vanwege de oorlog. Hun dagelijkse strijd is om te overleven, op een onbekende plek, voor onbepaalde tijd, niet wetende wat er gaat komen en vaak ook zonder de basisbenodigdheden. Je kunt ze nu helpen en nog op een makkelijke manier ook: door deze app te downloaden.”

In de App Store en Google Play Store is de set smileys te downloaden. In de App Store ben je er 1,99 euro aan kwijt, in de Google Play Store 2,11 euro.

Vijf recensies in de App Store geven de app een gezamenlijke score van vierenhalve ster. Ruisje, een van de Nederlandse recensieschrijvers, noemt de app “een goed idee” maar laat ook weten dat het niet helemaal goed werkt. “Als je een emoji geplaatst hebt, lukt het niet om een andere te kiezen.” De Engelstalige Roger Mobi is enorm te spreken over de emoji: “Wat een slimme en makkelijke manier om te doneren aan zo’n groot probleem.”

De ontwikkelaars van de app, het Amerikaanse bedrijf GoldRun LLC, maken vaker emojitoetsenborden. Zo staan er onder meer een Victoria’s Secret-toetsenbord, een workaholics-toetsenbord, Chicken Fries-toetsenbord, Food & Wine-toetsenbord en nog 35 andere sets met smileys in de stores.