Pistorius uit de gevangenis

De Zuid-Afrikaanse paralympisch kampioen Oscar Pistorius is gisteravond voorwaardelijk vrijgelaten nadat hij bijna een jaar van zijn vijf jaar celstraf uitzat, die hij kreeg opgelegd wegens het doodschieten van zijn vriendin Reeva Steenkamp. Pistorius mag de rest van zijn straf uitzitten onder huisarrest, in de villa van zijn oom. `Hij werd een dag eerder vrijgelaten om media-aandacht te ontwijken. Pistorius hoeft geen enkelband te dragen en moet alleen ’s avonds binnenblijven. Hij mag naar de kerk, en hij mag weer gaan trainen. Drugs, alcohol en wapens zijn verboden. De Zuid-Afrikaanse wet bepaalt dat gevangenen die tot maximaal vijf jaar zijn veroordeeld in aanmerking komen voor zo’n voorwaardelijke vrijlating. De atleet wordt op 3 november opnieuw in de rechtszaal verwacht als in Bloemfontein het hoger beroep begint. Het openbaar ministerie vindt de veroordeling wegens ‘dood door schuld’ te licht en wil hem voor moord veroordeeld zien. (NRC)