Wie zijn toch die vrienden van Wilders down under?

Geert Wilders is vandaag eregast bij de oprichting van een nieuwe anti-islampartij in Australië.

De komst van Geert Wilders naar Australië leidde in het land al tot protesten.
De komst van Geert Wilders naar Australië leidde in het land al tot protesten.

Een succesvolle orthopedisch chirurg en zijn vrouw. Dat zijn de vrienden van Geert Wilders in Australië. Anthony en Deborah Robinson zijn de krachten achter de Australian Liberty Alliance, de partij die dinsdag met een bijeenkomst in de West-Australische stad Perth van start gaat. Op de oprichtingsvergadering – locatie geheim, pers niet welkom – is Geert Wilders eregast.

Deborah Robinson (begin vijftig, geboren in Schotland) is de partijleider van de Australian Liberty Alliance. Tevens is ze directielid bij de Q Society, een organisatie die zichzelf een burgerbeweging noemt die bezorgd is „over discriminatie, geweld en andere anti-democratische praktijken die verband houden met islam”.

Ook is Debora Robinson, volgens de Syndey Morning Herald, de directeur van Skipngirl Productions. Deze online-winkel verkoopt producten waarvan Robinson denk dat die in de smaak vallen bij haar sympathisanten, zoals het Geert Wilders Australia Tour T-shirt en Hal & Al’s 72 Virgins Sparkling Wine.

Anthony (begin zestig) lijkt de geldschieter. Robinson is niet alleen chirurg, maar ook ziekenhuisondernemer. Hij is directeur van enkele privéklinieken in en rond Perth. Op de foto van het bestuur van de Australian Liberty Alliance staat Anthony in het midden, naast zijn vrouw, zonder dat er een functie bij hem wordt genoemd.

Islam is ‘een totalitaire ideologie’

Hoe weinig het echtpaar Robinson prijsgeeft over zichzelf, zo helder zijn ze in hun belangrijkste boodschap: islam is een gevaarlijke ideologie. Voor Nederlanders die gewend zijn aan de uitspraken van Wilders zullen de standpunten van de Australian Liberty Alliance bekend in de oren klinken. „Islam is meer dan een geloof, het is een totalitaire ideologie met mondiale ambities”, schrijven de oprichters in hun manifest.

De partij pleit voor, in de ogen van de oprichters, maatregelen. Eén: een moratorium op verblijfsvergunningen voor migranten uit islamitische landen. Twee: iedereen die een Australische paspoort wil, moet zijn of haar andere nationaliteit opgeven. Drie: islamitische organisaties in Australië moeten formeel erkennen dat het Australische recht en universele mensenrechten voorrang hebben boven islamitisch gebruik en de shari’a. Vier: Australië moet het VN-vluchtelingenverdrag opzeggen om zo „weer controle over de landsgrenzen” terug te krijgen.

In het ruim dertig pagina’s tellende manifest zet de Australian Liberty Alliance zich neer als een nationalistische partij met conservatieve standpunten. De partij is pro-Israël, septisch over klimaatverandering en wantrouwt een te grote overheid. De Australian Liberty Alliance wil niet dat homoseksuelen gediscrimineerd worden, maar is tegenstander van het homohuwelijk. „Alternatieve seksuele voorkeuren moeten niet actief gepromoot worden op scholen en bij openbare instellingen”, schrijven de partij-oprichters in hun manifest.

Net als de PVV steunt de Australian Liberty Alliance Israël onvoorwaardelijk. Maar in tegenstelling tot de PVV is het voor Australiërs die de Libery Alliance steunen wel mogelijk partijlid te worden, tegen betaling van tien dollar.

Protesten aangekondigd

Het is de vraag of veel Australiërs dat zullen doen: de partij steunen. In aanloop naar het bezoek van Wilders en de partijbijeenkomst kondigden tegenstanders aan te zullen protesteren. Zij vinden dat er in Australië geen plek moet zijn voor, in hun ogen, racistische partijen als de ALA.

Tegelijkertijd is Australië het afgelopen jaar opgeschrikt door meerdere terreurdreigingen, zoals plannen voor een aanslag, beraamd door de Australische Syriëganger Mohammed Ali Baryalei. Bij een gijzeling van het Lindt Café in Sydney door de van oorsprong Iraanse Man Haron Monis kwamen twee gijzelaars om. Sommige partijstandpunten, zoals het opzeggen van het VN-Vluchtelingenverdrag en bezuinigen op de publieke omroep, wijken nauwelijks af van standpunten van gevestigde politieke partijen.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een partij die tegen immigratie is, tegen de multiculturele samenleving en tegen een voorkeursbehandeling en subsidies voor aboriginals populair wordt. Op haar hoogtepunt eind jaren negentig steunde 20 procent van de Australiërs Pauline Hansen en haar One Nation-partij, volgens opiniepeilingen. Na een reeks schandalen verdween Hansen van het politieke toneel, maar dat wil niet zeggen dat de sentimenten in Australië eveneens verdwenen zijn.

Ophef bij eerder bezoek:

 

Lees ook: Buitenlandtrips voor Wilders steeds lastiger en Beweringen van Wilders in Australië