Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Webb niet langer presidentskandidaat VS

Het is niet uitgesloten dat Webb als onafhankelijke kandidaat zal meedoen aan de verkiezingen.

De 69-jarige politicus, filmmaker en schrijver kondigde op 2 juli zijn kandidatuur aan.
De 69-jarige politicus, filmmaker en schrijver kondigde op 2 juli zijn kandidatuur aan. Foto Shawn Thew / EPA

Jim Webb, de voormalige senator voor de Amerikaanse staat Virginia, trekt zich terug als presidentskandidaat voor de Democratische Partij. Dat maakte hij vandaag bekend op een persconferentie. Het is echter niet uitgesloten dat Webb als onafhankelijke kandidaat zal meedoen aan de verkiezingen.

Webb trekt zich terug omdat onder meer zijn standpunten niet overeenkomen met de machtsstructuur en de basis van de Democratische Partij.

Door het wegvallen van de 69-jarige Webb zijn er nog vier kandidaten over bij de Democraten, van wie Hillary Clinton de favoriet is.

Weinig kans

Volgens verschillende Amerikaanse media maakte Webb al weinig kans. Zo schreef The New York Times dat zijn boodschap wellicht wat democraten in Iowa en South Carolina zal aanspreken, maar dat hij verder niet populair is bij de kiezers. Webb boekte inderdaad weinig vooruitgang in de peilingen.