Voormalig werknemer Fukushima heeft leukemie

De Japanse regering erkent voor het eerst dat er een verband kan zijn tussen de kernramp en kanker.

De kerncentrale van Fukushima. Foto: ANP/EPA/KIMIMASA MAYAMA

Bij een voormalig werknemer van de kerncentrale in Fukushima is leukemie geconstateerd. Volgens de Japanse autoriteiten kan niet worden uitgesloten dat de kanker is veroorzaakt door de ramp in 2011, toen een aardbeving en een tsunami de kerncentrale troffen waardoor grote hoeveelheden radioactieve straling vrijkwamen.

Dit is de eerste keer dat de Japanse autoriteiten bevestigen dat iemand kanker kan hebben gekregen door de ramp, zo meldt Reuters. Voorheen werd het mogelijke verband tussen kanker en de ramp nog gebagatelliseerd; de gevolgen van de vrijgekomen straling zouden volgens de overheid minimaal zijn.

De ex-werknemer was van oktober 2012 tot december 2013 betrokken bij schoonmaakactiviteiten rondom de kerncentrale. De bij de man gemeten waarden waren dermate hoog, dat niet langer uitgesloten kon worden dat er een verband met de ramp was. Drie andere gevallen worden nog onderzocht.

In maart 2011 werd Japan opgeschrikt door een zware aardbeving die ook een tsunami veroorzaakte. Daarbij kwamen meer dan 19.000 mensen om het leven. De kerncentrale van Fukishima werd verwoest, waardoor er veel radioactieve straling vrijkwam. 160.000 mensen moesten door de straling geëvacueerd worden.

    • Philippus Zandstra