Wijers: voortijdig vertrek bij Ajax was al gepland

Hans Wijers treedt binnenkort af als president-commissaris bij Ajax omdat hij het gevoel heeft dat zijn vertrek organisatorisch en bestuurlijk gezien verantwoord is. „Met de aangekondigde wijzigingen binnen de directie is dat een feit”, liet de oud-minister gisteren weten in een persverklaring. Volgens voorzitter Wijers wisten de andere commissarissen al langer van zijn plannen om iets anders te gaan doen.

Wijers vertrek kwam als een verrassing, omdat hij eind 2014 voor een periode van vier jaar werd herbenoemd. Het is de bedoeling dat Leo van Wijk, één van de commissarissen bij Ajax, in november tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering wordt benoemd als zijn opvolger. Dolf Collee, nu gestopt als commissaris, wordt tijdens die bijeenkomst voorgedragen als statutair directeur en directievoorzitter. Na één jaar wordt hij opgevolgd door oud-doelman Edwin van der Sar. De rvc van Ajax, waarin ook Theo van Duivenbode en Ernst Ligthart zetelen, verwacht voor het einde van dit jaar twee nieuwe leden voor te dragen. Vorige week stopte plotseling Tscheu La Ling als adviseur van de rvc. Hij stelde eerder op voorspraak van clubicoon Johan Cruijff een rapport op met aanbevelingen voor de technische organisatie bij Ajax. Daar was hij nog niet klaar mee. (ANP)