Turkse regeringspartij moet uitleg geven over ‘ronselbrief’

De privacy lijkt geschonden, stelt het College bescherming persoonsgegevens.

Een vlag met de foto van president Recep Tayyip Erdogan. Foto Wael Hamzeh / EPA

De Turkse AK-partij moet verantwoorden hoe het aan adresgegevens van een grote groep Turkse Nederlanders is gekomen. Zij ontvingen vorige week een brief waarin wordt opgeroepen om te stemmen op de rechts-conservatieve partij van president Erdogan. Dat meldt het AD.

Brief in strijd met privacywet?

De zogenoemde ‘ronselbrief’ leidde tot ophef onder critici van Erdogan: zij zien de gerichte oproep als een bewijs van ‘de lange arm van Ankara’. De SP heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Koenders van Buitenlandse Zaken en minister Asscher van Sociale Zaken. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) gaat nu onderzoeken of de brieven in strijd zijn met de privacywet, omdat persoonlijke adresgegevens zijn gebruikt. CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm zegt tegen het AD:

“Het is niet vreemd dat mensen zich afvragen hoe hun NAW-gegevens zijn beland bij een politieke partij in Turkije. Dit doet op zijn minst mijn wenkbrauwen fronsen.”

Volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens is het verboden om adressen van burgers te gebruiken voor zaken waar zij niet om hebben gevraagd.

Korting op vluchten in ruil voor steun aan de partij

De brief is opgesteld op briefpapier van de regerende AK-partij en ondertekend door premier Davutoglu. Daarin belooft hij onder meer 20 procent korting op vluchten met Turkish Airlines en een extraatje voor Turkse vrouwen die in het buitenland kinderen krijgen. Ook pleit hij voor behoud van het Turks als moedertaal, bijvoorbeeld door tweetalige (lees: Turks-Nederlands) crèches te steunen.

Het onderzoek van het CBP geeft mogelijk duidelijkheid over de exacte afzender van de brief. De Nederlandse tak van de AK-campagne zegt namelijk de brief niet te hebben verstuurd en ook het Turkse consulaat en de staatsgebonden Diyanet-moskeeën ontkennen de Nederlandse adresgegevens te hebben verstrekt.

De taak van het CBP is toezien op naleving van de privacywet. Vanaf volgend jaar kan het college een partij niet alleen op de vingers tikken, maar ook boetes uitdelen.

    • Carlijn Vis