Vragen bij ‘zelfmoord’ Britse journaliste op luchthaven Istanbul

Jacqueline Sutton Foto Facebook

Er zijn twijfels gerezen over de doodsoorzaak van de Britse journaliste Jacqueline Sutton, die zondagochtend onder verdachte omstandigheden dood werd aangetroffen op een toilet op een vliegveld in Istanbul. De journaliste van het Institute for War and Peace Reporting was onderweg naar de Iraakse stad Erbil, maar miste haar vlucht.

Turkse media berichtten dat ze zich zou hebben opgehangen, maar vrienden en collega’s geloven niet in die lezing. Ze hebben opgeroepen tot een internationaal onderzoek naar haar dood. „We hebben meer feiten nodig”, zei Anthony Borden, directeur van het Institute for War and Peace Reporting. „Ze had speelgoed in haar tas voor de kinderen van de staf. Het profiel klopt gewoon niet. Ik kan het niet geloven.”

Het Turkse staatspersbureau Anadolu meldde dat Sutton zelfmoord had gepleegd op het toilet. Het persbureau schreef, zonder bronvermelding, dat ze in huilen was uitgebarsten omdat ze niet genoeg geld zou hebben gehad om een nieuw ticket te kopen.

Het particuliere persbureau Dogan meldde, opnieuw zonder bron, dat Sutton zich had opgehangen aan haar schoenveters aan de haak van een toiletdeur. Haar lichaam zou zijn gevonden door drie Russische toeristen.

Maar Turkse media meldden vanochtend dat Sutton een grote hoeveelheid cash geld op zak had. Sowieso had haar organisatie gewoon een nieuw ticket betaald, zegt Borden. „Er zou duidelijk geen probleem zijn geweest. We veranderen zo vaak van tickets.”

Sutton werkte jarenlang als journalist in Irak, was producer voor de BBC en werkte eerder bij verschillende hulporganisaties, waaronder de VN. Een Australische vriendin heeft op een blog een tekst van Sutton geplaatst, waarin ze schrijft over haar werk in Ethiopië van 1993 tot 1998. Tijdens die periode werd ze gevangengezet op verdenking van spionage. Ze dacht daar posttraumatische stress aan te hebben overgehouden en slikte daarom prozac. (Reuters, AP)