Tour 2016 op Franse feestdag naar Mont Ventoux

De Kale Berg is voor het eerst sinds 2013 weer in het routeschema opgenomen.

De twaalfde etappe van de Tour de France 2016 finisht op de Mont Ventoux. Foto ANP/Koen van Weel

De twaalfde etappe van de Tour de France finisht volgend jaar op de Franse feestdag Quatorze Juillet bovenop de Mont Ventoux. Dat bleek vanochtend bij de presentatie van het rittenschema van de Ronde van Frankrijk 2016 in Parijs.

Het is voor het eerst sinds 2013 dat de renners in de Tour de Kale Berg moeten bedwingen. In die rit finishte de latere rondewinnaar Christopher Froome als eerste.

Eerder al werd bekend dat de Tour op zaterdag 2 juli start met een etappe van rotseiland Mont-Saint-Michel naar de historische plaats Utah Beach, een van de westelijke stranden die gebruikt werd bij landing van de Geallieerden in Normandië in de Tweede Wereldoorlog. De Tour trekt daarna via het Centraal Massief naar de Pyreneeën en de Alpen. Al in de vijfde etappe staat de eerste aankomst bergop gepland met een rit naar bergstation Le Lioran.

De Tour kent volgend jaar twee individuele tijdritten. De coureurs leggen op 15 juli, de dag na de beklimming van de Mont Ventoux, 37 kilometers tegen de klok af tussen Bourg-Saint-Andeol en La Caverne du Pont-d’Arc. Op donderdag 21 juli staat een klimtijdrit van 17 kilometer naar Megeve op het programma.

Twitter avatar letour Le Tour de France ⭐ ⭐ VOICI LE PARCOURS OFFICIEL DU @letour 2016 / HERE IT IS, THE #TDF2016 OFFICIAL ROUTE #TDF2016 ⭐⭐ https://t.co/DqwFxh49Mt

De Ronde van Frankrijk van volgend jaar lijkt op het eerste oog een kolfje naar de hand van de klimmers. Vier etappes finishen bergop. De route voert de renners eerst naar de Pyreneeën en Alpen, om vervolgens in de laatste week via de Vogezen koers te zetten richting Parijs. De wielrenners leggen in totaal 3519 kilometer af.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Tour 2016 begint weer eens in Frankrijk, maar gaat door Spanje, Andorra en Zwitserland.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Opnieuw een waanzinnig zware 20ste etappe, met Colombières en Joux Plane, voor het naar Parijs gaat.

Contador vreest Froome en Quintana

Tweevoudig tourwinnaar Alberto Contador liet eerder vandaag tegen de Spaanse krant El Pais weten in de ronde van komend jaar vooral rekening te zullen houden met de Brit Chris Froome en Colombiaan Nairo Quintana. Op zijn voornemen na 2016 te stoppen, krabbelde hij gedeeltelijk terug. “Ik heb eerder gezegd dat dit mijn laatste Tour zal zijn, maar dat is niet zeker. Als ik val, kom ik terug in 2017 of misschien start ik een eigen ploeg.”

    • Jorg Leijten