Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

‘Al 370 doden in Syrië door Russische luchtaanvallen’

Bij een van de bloedigste luchtaanvallen is vanochtend een rebellencommandant omgekomen.

Een Russisch gevechtsvliegtuig laat een bom vallen boven Syrië. Sinds Rusland drie weken geleden zich actief in het Syrische conflict heeft gemeld zijn er door de bombardementen 370 doden gevallen.
Een Russisch gevechtsvliegtuig laat een bom vallen boven Syrië. Sinds Rusland drie weken geleden zich actief in het Syrische conflict heeft gemeld zijn er door de bombardementen 370 doden gevallen. Foto Russisch ministerie van Defensie/AP

De Russische bombardementen van doelen in Syrië hebben sinds het begin, drie weken geleden, tot nu toe 370 slachtoffers geëist. Onder hen waren 127 burgers. De rest waren strijders van rebellengroeperingen en IS. Vanochtend kwam bij nieuwe Russische luchtaanvallen een rebellenleider van het Vrije Syrische Leger (VSL) om.

De cijfers komen van het in Engeland gebaseerde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). Dat publiceerde vandaag een overzicht van een jaar lang luchtaanvallen in Syrië. Sinds 20 oktober vorig jaar zijn ruim 39.000 luchtaanvallen uitgevoerd door het regime onder leiding van president Assad. Daarbij kwamen meer dan 6.300 Syrische burgers om het leven. In totaal zijn er sinds het begin van het conflict in Syrië in 2011 ruim 250.000 mensen om het leven gekomen.

Rebellenleider VSL en Russen gedood

De afgelopen weken heeft het regeringsleger van Assad geprobeerd de rebellen op verschillende fronten onder druk te zetten, daarbij geholpen door Russische luchtsteun. Ook wordt er gezegd dat strijders uit Irak en van het Libanese Hezbollah meevechten, al zijn feiten over hun betrokkenheid moeilijk te vinden.

Vanochtend kwamen bij Russische bombardementen in de provincie Latakia 45 mensen om het leven, waaronder commandant Basil Zamo van het VSL, bevestigde de rebellengroepering zelf. Het is daarmee een van de bloedigste luchtaanvallen sinds Rusland zich actief in het conflict heeft gemengd. Ook zouden er Russische soldaten zijn omgekomen in dezelfde regio nadat ze waren beschoten met granaten, zo meldt het SOHR. Het zou het eerste incident zijn waarbij Russen zijn gesneuveld. Moskou ontkent grondtroepen naar Syrië te hebben gestuurd. Mogelijk zijn het vrijwilligers die zich bij het leger van Assad hebben aangesloten.

Twitter avatar JamesAALongman James Longman Latest @TheStudyofWar Russian airstrike map. Massive concentration on rebel areas. Virtually nothing on ISIS #Syria http://t.co/Iq9j32EGMN

Het VSL en de Nour al-Din al-Zinki-brigade zijn twee van de rebellenorganisaties die steun ontvangen vanuit een Turks commandocentrum in de vorm van TOW anti-tankraketten. De Amerikaanse wapens zijn van Saoedi-Arabië en worden met medeweten van de CIA via Turkije naar de rebellen gesmokkeld. De afgelopen dagen hebben de rebellen met de nieuwe aanwas van wapens verschillende voertuigen van het Syrische leger uitgeschakeld.

‘Vlucht richting Europa aangespoord’

Gisteren meldde de VN dat door het nieuwe offensief van Assad in de buurt van de noordelijke stad Aleppo zeker 35.000 mensen op de vlucht zijn geslagen. De Turkse premier Davutoglu zei in een reactie dat het geweld tot een nieuwe toestroom van vluchtelingen richting Turkije en Europa kan leiden.

Activisten zeggen dat het regime van Assad bewust mensen heeft aangespoord om te vluchten naar Europa, onder andere door het versoepelen van een paspoortregeling waardoor Syriërs ook op ambassades in het buitenland een paspoort kunnen krijgen.