‘Tienduizenden Syriers’ gevlucht na aanval Aleppo

Na een offensief nabij Aleppo zijn tienduizenden Syriërs op de vlucht geslagen. Het zijn de felste gevechten in maanden. Is een nieuwe exodus op til?

Verwoesting in het door rebellen beheerste Syrische stadje Marat al-Numan. Foto Khalil Ashawi/Reuters

Tienduizenden Syriërs zijn op de vlucht geslagen nadat het Syrische regeringsleger vrijdag een offensief begon tegen rebellen ten zuiden van Aleppo. Dat zegt Zaidoun al-Zoabi, voorzitter van de Unie van Syrische Medische Hulporganisaties. De Turkse premier Davutoglu waarschuwde zondag al dat de oplaaiende strijd om Aleppo, de tweede stad van Syrië, voor „een nieuwe exodus van vluchtelingen kan zorgen” in de richting van Turkije en Europa.

Aleppo is voor de helft in handen van de rebellen. De regeringstroepen worden bij het offensief ondersteund door Russische straaljagers en Iraanse militair adviseurs. Ze proberen de aanvoerlijnen naar Aleppo, ooit het economische hart van het land, open te houden. De rebellen krijgen militaire steun en wapens vanuit een commandocentrum in Turkije. Want Rusland is niet het enige land dat de strijd om Aleppo aanwakkert. Wat dat betreft waarschuwt Davutoglu ook voor de gevolgen van zijn eigen daden.

De gevechten zijn de zwaarste in maanden. De kans is groot dat nog meer Syriërs op de vlucht slaan. De meeste respondenten van een peiling onder Syrische vluchtelingen in Duitsland zeggen dat ze zijn gevlucht voor het geweld van het regime, niet voor Islamitische Staat. Sommige oppositieleden zien hierin een bewuste strategie van het regime.

Ze verwijzen naar het versoepelen van de paspoortregeling. Damascus begon in april met het afgeven van paspoorten op ambassades in buurlanden. Voorheen moesten mensen daarvoor naar Damascus. Het brengt ook geld op voor het regime: een nieuw paspoort kost 400 dollar.

Hierdoor kunnen honderdduizenden Syriërs in de buurlanden plots reizen naar Turkije, Egypte, Libië, van waaruit ze de oversteek naar Europa maken. Het is een onderbelicht aspect van de vluchtelingencrisis. Sommigen zien hierin een breder complot tegen de sunnieten. In Bab al-Hawa, bij de grens met Turkije, plaatsten salafisten een bord met een boodschap aan vluchtelingen: „Wie naar Duitsland gaat zorgt dat de sunnieten straks een minderheid worden in Syrië.”