Stemming blijft goed voor de Nederlandse economie

De jongste cijfers van het CBS onderstrepen dat de Nederlandse consument zich vooralsnog weinig aantrekt van slecht nieuws.

Huis én stemming beter

De koersdalingen op de wereldwijde beurzen en de grondstoffencrisis bij de opkomende markten gaan voorlopig voorbij aan de Nederlandse consument. Drie nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) suggereren, in plaats daarvan, dat de economie er nog steeds goed voor staat.

Vanmorgen bleek dat het consumentenvertrouwen deze maand is gestegen naar een waarde van 8. Dat is de hoogste stand sinds begin 2007. De belangrijkste oorzaak van de stijging is het oordeel van mensen over het economisch klimaat in de afgelopen twaalf maanden. Ook de koopbereidheid nam licht toe.

Daar tegenover staat een minder goed oordeel over de economische verwachtingen in de komende twaalf maanden, maar die weegt niet op tegen de algemeen gunstige stemming. Het betere gemoed uitte zich in augustus in een toename van de bestedingen van huishoudens, met 1,4 procent ten opzichte van een jaar geleden. Al een jaar lang stijgen deze bestedingen voortdurend, hoewel in augustus de piek van eerder dit jaar, een toename van meer dan twee procent in januari, februari, maart en juli, niet werd gehaald. Het CBS wijst wel op tekenen dat de consumptieve bestedingen in september en oktober zich iets minder gunstig ontwikkelen.

De huizenmarkt, sinds jaar en dag een belangrijke motor én rem voor de rest van de economie, ontwikkelt zich intussen gunstig. Gisteren berichtte het CBS dat koopwoningen in september met gemiddeld 2,9 procent in prijs stegen ten opzichte van een jaar geleden. Dat is de grootste prijsstijging sinds juli 2008 – een maand voor de Lehman-crisis. De prijsstijging ten opzichte van een maand eerder, 1,3 procent, is de grootste sinds januari van dat jaar. Woningen zijn nu gemiddeld weer even duur als in begin 2012. In de eerste negen maanden van dit jaar werden 125.858 woningen verkocht. Dat is bijna een kwart meer dan vorig jaar.

De economische prognoses voor heel 2015 lopen uiteen. Het Centraal Planbureau gaat uit van een economische groei van 2 procent in Nederland, het Internationale Monetaire Fonds komt uit op 1,8 procent. ABN Amro voorziet dit jaar een groei van 2,3 procent.

    • Maarten Schinkel