Kritiek op Meerjarenbegroting NPO: niet transparant genoeg

De NPO had in zijn begroting voor 2016-2020 beter moeten vertellen hoe de omroepen het publieke geld dat zij krijgen willen besteden. Dat stelde het Commissariaat voor de Media gisteren in een brief aan staatssecretaris Dekker (Media, VVD). Het Commissariaat, dat toezicht houdt op de Hilversumse financiën, is kritisch over de nieuwe Meerjarenbegroting. De NPO heeft volgens de toezichthouder niet voldaan aan de wens om transparanter te zijn over de besteding van de mediagelden. De NPO stelt dat dat niet lukte vanwege alle onzekerheden over de nieuwe Mediawet, die vorige week werd aangenomen door de Tweede Kamer. Voor 2016 heeft de NPO een budget aangevraagd van 831 miljoen euro. Dat is inclusief 16 miljoen euro voor de zogeheten ‘superevenementen’: de Olympische Spelen in Rio en het EK voetbal in Frankrijk. Het EK kost de NOS minder geld dan vooraf begroot; de omroep hoeft geen verslaggeversteam te sturen om het Nederlands elftal te volgen. (NRC)