Economie

Procter & Gamble laat fabrieken op windenergie draaien

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Was- en schoonmaakmiddelengigant Procter & Gamble gaat een groot deel van zijn fabrieken in Noord-Amerika op windenergie laten draaien. Volgens The New York Times gaat het bedrijf samen met EDF Renewable Energy een enorm windpark bouwen in Texas. Het park gaat 370.00 megawattuur per jaar produceren en dat staat gelijk aan de jaarlijkse stroombehoefte van 34.000 huishoudens.

Het is voor Procter & Gamble een goede manier om goodwill te kweken bij de steeds grotere groep milieubewuste consumenten, zegt Shailesh Jejurikar:

“More and more, we find a very large number — call it two-thirds of consumers — looking to make some kind of contribution in the space, and hopefully not making trade-offs in value or performance”

Procter & Gamble, dat een paraplu is voor vele wereldwijd bekende merken als Gilette, Ariel en Head & Shoulders, hoort bij de 81 bedrijven waarvan het Witte Huis gisteren bekend maakte dat ze de strijd aangaan tegen klimaatverandering door de ‘American Business Act on Climate Pledge’ te tekenen.

Brett J. Hart tijdelijk topman van United Airlines

Luchtvaartmaatschappij heeft Brett J. Hart benoemd tot tijdelijk topman, nu de pas ruim een maand geleden tot nieuwe topman benoemde Oscar Munoz is getroffen door een hartaanval. De 46-jarige Hart is hoofd van de juridische afdeling en werkte eerder bij Sara Lee en bij een advocatenkantoor in Chicago.

Munoz was aangesteld om de operationele problemen en de verziekte arbeidsverhoudingen binnen United Airlines na de fusie van 2010 aan te pakken, maar kreeg donderdag een hartaanval. De tijdelijke topman Hart kondigt bij zijn aanstelling direct aan in volle vaart door te gaan met het hervormingsprogramma:

“Oscar’s agenda is focused on customer service, teamwork and innovation and I, along with the executive team, will continue to move quickly to implement it.”

Het is nog niet duidelijk of Munoz überhaupt nog kan terugkeren als baas van United Airlines, maar het gaat sowieso wel een tijdje duren. Volgens het luchtvaartbedrijf is het nog te vroeg om iets te zeggen over zijn behandeling en hoeveel tijd zijn herstel zal nemen.

Investeerders en luchtvaart start-ups via TV-format gekoppeld

Door gebruik te maken van het format van de reality-show ‘Shark Tank’ van ABC TV heeft Starbust Accelerator investeerders enthousiast weten te krijgen voor jonge aerospace bedrijven. Daarin proberen ondernemers investeringen los te peuteren van een panel van potentiële geldschieters die bekend staan als ‘sharks’.

Op een evenement begin deze maand dat is gebaseerd op ‘Shark Tank’ presenteerden 29 start-ups hun ideeën aan investeerders, topmannen uit de luchtvaartindustrie en onderzoeksinstituten, schrijft persbureau Reuters.

Starbust maakte maandag bekend contracten te hebben getekend met Boeing, Raytheon en andere grote bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe technologieën. De start-ups kunnen hen heel uiteenlopende nieuwe producten leveren van vliegtuigstoelen tot complexe besturingssoftware.

Bijvoorbeeld ook het bedrijfje Enduralock dat een nieuwe bevestigingstechnologie heeft gepatenteerd dat bestand is tegen trillingen en Natilus dat grote drones heeft ontwikkeld die tussen vierentwintig meter en twaalf kilometer hoogte vracht kunnen afleveren.