Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Zuid-Ossetië: referendum over aansluiting met Rusland

De oproep doet denken aan de volksraadpleging op de Krim van vorig jaar, nadat het werd bezet.

Georgische demonstranten protesteren tegen wat zij de annexatie van Zuid-Ossetië door Rusland vinden, in juli dit jaar.
Georgische demonstranten protesteren tegen wat zij de annexatie van Zuid-Ossetië door Rusland vinden, in juli dit jaar. Foto: ANP/EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

President Leonid Tibilov van de Georgische regio Zuid-Ossetië wil een referendum houden over aansluiting bij Rusland. Plannen voor een dergelijke volksraadpleging zijn gisteren gepresenteerd aan een van de adviseurs van de Russische president Poetin. Wanneer het referendum moet plaatsvinden is nog niet bekend. Ook over wat er moet gebeuren bij een ‘ja’ geeft Tibilov tegenover Reuters geen verdere details.

Een woordvoerder van de Russische regering laat weten dat “het al lange tijd bekend is dat er veel aanhangers voor integratie met Rusland in Zuid-Ossetië zijn.” Wat een mogelijke reactie zal zijn op een dergelijk referendum laat het Kremlin nog in het midden.

Referendum op de Krim

In 2008 trokken Georgische troepen Zuid-Ossetië binnen om de onrustige provincie weer onder het centrale gezag van Tbilisi te krijgen. Rusland greep vervolgens in en na een korte oorlog werd zowel Zuid-Ossetië als Abchazië een onafhankelijke republiek. Ze zijn wel door Rusland, maar niet door de internationale gemeenschap erkend.

De Russische invloed in Zuid-Ossetië (50.000 inwoners) is groot: het heeft de Russische roebel als munteenheid, herbergt een Russische legerbasis en de overheid leunt zwaar op financiële steun uit Moskou. Eerder dit jaar werd besloten tot het integreren van het leger en de veiligheidstroepen, wat woede opwekte in Georgië; het land ziet de Russische aanwezigheid in Zuid-Ossetië als een bezetting en zag deze stap als ‘annexatie’.

De oproep van Tibilov roept herinneringen op aan de volksraadpleging op de Krim vorig jaar, toen het Oekraïense schiereiland werd bezet door rebellen en het Russische leger. Nadat Oekraïne de controle over het gebied kwijt was, kwam er een referendum waarin de bevolking zich uitsprak voor toetreding tot Rusland. Het referendum werd alleen door Rusland erkend en deed de toch al beroerde betrekkingen tussen het Westen en Rusland verder verslechteren.