Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Cultuur

Pegida ‘viert’ eerste verjaardag in Dresden

Vijftien- tot twintigduizend mensen waren gisteren volgens schattingen bij de demonstratie van anti-islambeweging Pegida in Dresden. Een tegendemonstratie trok evenveel mensen. Pegida-demonstranten droegen leuzen als ‘vluchtelingen zijn niet welkom’ en riepen ‘stuur ze terug’. Een aanhanger van Pegida, dat gisteren één jaar bestond, raakte zwaargewond toen hij door tegendemonstranten werd aangevallen. Drie mensen werden aangehouden. Duitse politici betichten Pegida, na een aanslag op een burgemeesterskandidaat in Keulen, van haat zaaien. Vicekanselier Gabriel sprak vandaag in een krant van een "deels rechts-radicale, opstandige beweging” en waarschuwde voor ophitsing.
De Pegida-mars komt langs de tegendemonstratie.
Fabrizio Bensch/Reuters
Aanhangers van de 'Patriotische Europaeer gegen die Islamisierung des Abendlandes', oftewel PEGIDA, in Dresden. Op het bord staat 'Glimlachen is niet genoeg!!! Treed af mevrouw Merkel en zoek een ander volk.'
Robert Michael/AFP
Op 20 oktober vorig jaar kwamen voor het eerst zo'n tweehonderd 'verontruste burgers' bijeen onder de noemer Pegida.
Fabrizio Bensch/Reuters
De oproerpolitie moest ingrijpen om te voorkomen dat linkse tegendemonstranten in de buurt konden komen.
Robert Michael/AFP
Fabrizio Bensch/Reuters
'Gezocht': Merkel, economieminister Sigmar Gabriel en de Duitse president Joachim Gauck.
Jens Meyer/AP
Tegendemonstranten schreeuwen over de oproerpolitie heen.
Robert Michael/AFP
Jan Woitas/EPA
Pegida staat vertaald voor 'Patriottische Europeanen tegen de islamisering van het avondland'
Ralf Hirschberger/EPA
De omstreden voorman Lutz Bachmann spreekt de menigte toe.
Robert Michael/AFP