Hier is Sophie, de meest complete stegosaurus ooit

Deze stegosaurus is een van de beste skeletten van deze bekende dinosaurus die ooit zijn gevonden. Het fossiel werd in 2003 ontdekt op een ranch in Wyoming, toen iemand met een bulldozer in zwaar weer langs een rotswand schraapte.

Bekijk Sophie in 3D:

Alleen de linkervoorpoot ontbreekt

De beschrijving ervan, door drie Britse paleontologen, stond vorige week in PLOS One. Van het skelet ontbreekt alleen de linker voorpoot en een stukje staart – die werden gereconstrueerd. Er zijn maar een paar redelijk complete skeletten van stegosaurus, een plantenetende dinosaurus. Een bijna compleet skelet heeft veel voordelen voor paleontologen.

Zo is de volgorde van de rugplaten goed te reconstrueren. De stegosaurus is bijna zes meter lang en drie meter hoog en leefde 150 miljoen jaar geleden. Of het een mannetje of een vrouwtje is, weet het onderzoeksteam niet. Afgelopen voorjaar beweerde een andere paleontoloog dat het onderscheid zit in de breedte van de rugplaten, maar vakgenoten hadden kritiek op die studie.

Er is geen duidelijk geslachtskenmerk van stegosaurussen bekend, schrijven de Britten nu. Het skelet is sinds december 2014 te zien in het Londense Natural History Museum. Daar staat het bekend als Sophie. (NRC)