Oscar Pistorius zit rest van straf nu thuis uit

Oscar Pistorius zit voorlopig zijn straf thuis uit. Er is een kans dat hij terug de cel in gaat: de aanklagers zijn in hoger beroep.

Oscar Pistorius verlaat de rechtbank in Pretoria. Foto Kevin Sutherland / EPA

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius is gisteravond (lokale tijd) uit de gevangenis vrijgelaten en zit de rest van zijn straf vanaf nu thuis uit. Dat meldt persbureau AP.

De 28-jarige atleet werd een jaar geleden veroordeeld voor de dood van zijn vriendin Reeva Steenkamp. Pistorius kreeg vijf jaar gevangenisstraf voor dood door schuld en drie jaar voorwaardelijk vanwege wapenbezit.

Van gevangenis naar huisarrest

Het is in Zuid-Afrika mogelijk om een gevangenisstraf deels om te zetten in huisarrest, zolang een zesde van de straf in de gevangenis wordt uitgezeten. De reclassering houdt toezicht.

Pistorius zat vast in Pretoria Central Prison in Johannesburg. Daar zitten ook andere moordenaars, zoals de leider van het doodseskader van het apartheidsregime, Eugene de Kock. In juni ging al het gerucht dat de atleet snel vrij zou komen en vorige week werd dat gerucht bevestigd.

Het is echter mogelijk dat Pistorius na enkele maanden huisarrest toch weer de cel in moet. De openbaar aanklagers zijn namelijk in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van vorig jaar. Zij wilden dat de atleet een celstraf van 15 jaar zou krijgen. Dat beroep dient in november.

Zag vriendin aan voor inbreker

Pistorius doodde zijn vriendin op 14 februari 2013 met vier schoten door de deur van de badkamer. De gehandicapte atleet bekende te hebben geschoten, maar zei dat hij dacht dat er een inbreker achter de deur stond. Hij werd vrijgesproken van moord.

Pistorius – die als baby zijn onderbenen kwijtraakte en sindsdien loopt met protheses – werd bekend onder de bijnaam blade runner, omdat hij rent met speciale hulpstukken. Beiden benen van de atleet zijn snel na zijn geboorte geamputeerd. Pistorius is in zijn categorie wereldrecordhouder op de 100, 200 en 400 meter.

    • Carlijn Vis