Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Op zoek naar familie in jungle van Calais

Het tentenkamp is de wachtkamer van waaruit de vluchtelingen Groot-Brittannië hopen te bereiken.

Met de winter op komst, proberen vluchtelingen een goede slaapplaats te regelen.
Met de winter op komst, proberen vluchtelingen een goede slaapplaats te regelen. Foto Philippe Wojazer / Reuters

De jungle van Calais huisvest meer dan 6.000 vluchtelingen, zo zeggen de lokale autoriteiten van het land. De tentenkampen bij de Franse kustplaats waar de migranten verblijven hebben een bibliotheek, een café en sinds eergisteren is er via Facebook een familieregister aangemaakt. Mensen die in het kamp verblijven en op zoek zijn naar verwanten, kunnen op de pagina een oproep plaatsen.

Het tentenkamp is de wachtkamer van waaruit de vluchtelingen Groot-Brittannië hopen te bereiken. Maar de reis naar de jungle van Calais, is levensgevaarlijk. Migranten verliezen tijdens de reis familieleden uit het oog of familie arriveert later in Calais. Via Family register in the jungle of calais, is het nu mogelijk om gezinsleden op te sporen.

Om een beeld te geven van de omvang van het tentenkamp in Calais maakte EPA-fotograaf Yoan Valat luchtfoto’s van de jungle. Als de cijfers van de lokale autoriteiten kloppen en er echt 6.000 vluchtelingen in de tentenkampen wonen, is het aantal asielzoekers sinds begin dit jaar verdrievoudigd. In 2013 waren er nog maar driehonderd vluchtelingen.

Zeecontainers

Omdat het steeds moeilijker wordt om Groot-Brittannië te bereiken via de Kanaaltunnel, blijven de vluchtelingen ook langer in het enorme tentenkamp dat inmiddels is ontstaan. Frankrijk speelt daar op in door zeecontainers neer te zetten waar de asielzoekers in kunnen verblijven.

Sinds juni zijn er al zestien migranten om het leven gekomen aan de Franse kant van de Kanaaltunnel.