Ook regen beïnvloedt het vallen der blaadjes

foto thinkstock

De verkleuring van loofbladeren in de herfst en het daaropvolgende vallen van de blaadjes worden niet alleen beïnvloed door de korter wordende dagen en afnemende temperaturen. Ook regenval en zomertemperaturen spelen een rol, schrijven drie onderzoekers van de universiteit van Connecticut deze week in PNAS (early online edition).

De biologen brachten de herfstverkleuring en bladval in kaart in twee loofbosgebieden (kust en hoogland) in New England, een regio in het noordoosten van de Verenigde Staten. Dat deden ze aan de hand van satellietbeelden van de jaren 2001 tot 2012.

Over het algemeen stimuleerde koud en nat of juist extreem heet weer een vroegere bladval. Gematigd warme en droge omstandigheden hadden een vertragend effect. In het hoogland reageerden de loofbomen sterker op veranderingen in droogte, zomerse regenval en breedtegraad; aan de kust op regenval in de herfst, incidenten met zware neerslag, en hoogte.