Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

George W. in campagne geen goed idee, ontdekt Jeb Bush

Het leek zo’n goed idee. Jeb Bush hoopte zijn haperende presidentscampagne nieuw leven in te blazen door zijn broer George W. Bush, president tussen 2001 en 2009, in te zetten. Jeb Bush staat op zo’n 4 procent in de landelijke peilingen van de Republikeinen. ‘W.’ is in een belangrijke staat als Iowa nog altijd populair onder conservatieven.

Het plan pakt desastreus uit. De omstreden George W. blijkt een kwetsbare basis voor een campagne. Het begon met Donald Trump, de Republikeinse koploper, die er al maanden op uit is de campagne van Jeb Bush te treffen en de kiezer er in iedere toespraak aan herinnert dat de aanslagen van 11 september 2001 werden gepleegd tijdens het presidentschap van George W. Bush. De CIA, zei Trump dit weekend, „wist vooraf dat er een aanslag zou komen”. Jeb Bush reageerde op deze „zielige” aantijging door zijn broer in een tweet te prijzen. „We werden aangevallen, en mijn broer hield Amerika veilig.”

Donald Trump heeft een groot talent om de zwakke punten bij zijn tegenstanders te vinden, en weet van geen ophouden. Zondag twitterde hij: „Jeb, waarom maakte je broer het Midden-Oosten minder stabiel door Irak aan te vallen, terwijl er geen massavernietigingswapens waren? Verkeerde informatie?”

Het blijft niet bij Trump. Jeb Bush werd dit weekend op CNN hard geïnterviewd over de „blinde loyaliteit” aan zijn broer, en maakte een onzekere indruk. „Geeft iemand mijn broer de schuld van 9/11? Wie dat doet, staat voor een minderheid.” Niet de aanslagen tellen, zei Bush, „het gaat erom wat hij erná deed.”

Dan maar verloting

Jeb Bush houdt vast aan zijn strategie al het beleid van zijn broer te verdedigen. Van Guantánamo Bay („nooit” zal Jeb Bush de gevangenis sluiten) tot de inval in Irak (waarover hij drie keer van standpunt veranderde). Hij herinnert de kiezer daarmee aan een tijd die velen alweer vergeten waren.

Gisteren schreef Jeb Bush een verloting uit. Wie wint, mag naar Houston voor een ontmoeting met zijn vader en broer.