OM wil vrijspraak voor ronselen door verdachte Azzedine C.

Volgens het Openbaar Ministerie is er onvoldoende bewijs om aan te tonen dat C. aan het ronselen was.

Een bezoeker komt aan bij de speciaal beveiligde rechtszaal waar de strafeis wordt uitgesproken in het Haagse jihadproces. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) wil de 33-jarige verdachte Azzedine C. in het Haagse jihadproces vrijspreken van ronselen voor de gewapende jihad. Dat bleek tijdens de zitting vandaag.

Azzedine C., alias Abou Moussa, is een van de negen verdachten die terechtstaan in het Haagse jihadproces. Hij werd beschuldigd van het ronselen van zes mannen. De rechtbank vond al eerder dat er te weinig bewijs was om Azzedine C. te vervolgen voor het ronselen van vijf van hen. Het OM wil hem nu vrijspreken van vervolging voor het ronselen van alle zes de mannen. Hij staat ook terecht voor opruiing en deelname aan een criminele (terroristische) organisatie.

Het OM wil een tweede hoofdverdachte, Oussama C. alias Abu Yazeed (19), wel vervolgen voor ronselen. Hij zou Ahmed S. hebben overgehaald deel te nemen aan de gewapende strijd. Ahmed S. is kroongetuige in de jihadzaak. Hij beschuldigde verschillende verdachten ervan hem te hebben gehersenspoeld en ze zouden hem jihadfilmpjes hebben laten zien. Later trok hij die getuigenissen weer in. Hij zou ze onder druk gedaan hebben.

Jihadproces

In dit proces moet duidelijk worden of ronselen voor de gewapende strijd bestreden kan worden via het strafrecht. Iemand “ideologisch rijp maken” voor de strijd is strafbaar volgens de Nederlandse wet. Tijdens de vele zittingsdagen werd duidelijk dat de Haagse verdachten in online berichten, filmpjes en lezingen de terreurdagen van Islamitische Staat goedpraatten en het het martelaarschap aanprezen.

Toch blijft het lastig precies aan te geven waar vrijheid van meningsuiting overgaat in ronselen. Volgens de rechtbank werden jongeren zo verleid tot de jihad. De verdachten zelf hebben steeds gezegd dat iedereen die naar Syrië vertrok dat uit vrije wil deed. Nu blijkt dat het OM alleen Oussama C. wil vervolgen voor ronselen, is dat gezien de beschuldigingen wel mager.

    • Sheila Kamerman