Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nederland krijgt weer naheffing EU: 446 miljoen

Dijsselbloem had rekening gehouden met een nieuwe naheffing en had al 612 miljoen gereserveerd.

Vorig jaar kreeg Nederland een netto naheffing van 643 miljoen euro opgelegd.
Vorig jaar kreeg Nederland een netto naheffing van 643 miljoen euro opgelegd. Foto: Martijn Beekman / ANP

Nederland moet net als vorig jaar een naheffing betalen aan Brussel. Het kabinet moet 446,2 miljoen euro bijbetalen, zo schrijft minister Dijsselbloem in een brief aan de Tweede Kamer vandaag.

Dijsselbloem had rekening gehouden met een nieuwe naheffing en had er al 612 miljoen euro voor gereserveerd. De nieuwe naheffing is het gevolg van een nacalculatie van btw-afdrachten door de 28 EU-landen en nieuwe berekeningen over de omvang van hun economie. Volgens NRC-redacteur Philip de Witt Wijnen kan de naheffing beschouwd worden als een financiële meevaller:

“Dijsselbloem had immers méér zien aankomen. Feit is dat de wijze van nacalculatie op Europese afdracht door lidstaten complex en ondoorzichtig is. Daar klagen veel partijen al een tijd over.”

Pieter Omtzigt, lid van de Tweede Kamer voor het CDA, laat op Twitter weten:

Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt Alweer een nieuwe EU naheffing?
We hebben nog steeds niet alle info over de vorige naheffing.
Graag uitleg van Dijsselbloem!

Verbazing

Vorig jaar oktober legde de Europese Commissie het kabinet een naheffing op van 643 miljoen euro. Die leidde tot verbazing bij het kabinet en tot grote commotie in de Tweede Kamer. Uiteindelijk bleken de cijfers te kloppen en maakte Dijsselbloem het geld eind december over.