Monniken en elektronica in de geschiedenisles van Bowie

Eén minuut slechts duurt de aankondiging van de nieuwe tv-serie The Last Panthers, maar dat is lang genoeg om een indruk te krijgen van Blackstar, de titelsong. Regisseur Johan Renck vroeg hier David Bowie voor, die een nieuw nummer schreef. Naar verluidt geïnspireerd door bijbelse thema’s en de donkere Europese geschiedenis.

Bowie vertaalt deze motieven muzikaal naar een duister neuriënd monnikenkoor, als ondersteuning voor zijn eigen elektronisch vervormde zangstem, die het heeft over ‘the day of the execution’. Langzaam zwelt een pulserende beat aan, als vertegenwoordiging van de huidige tijd. Zo combineert Bowie de gregoriaanse zang op organische manier met elektronica. Het resultaat doet denken aan zijn eigen werk, bijvoorbeeld de tweede kant van Low (1977).

Hester Carvalho